2010-05-12

En gång är ingen gång - två gånger är en vana

När Demoskop häromdagen presenterade sin senaste väljarbarometern var det många borgerliga sympatisörer som jublade inombords. För första gången på mycket länge var Alliansen större än vänsterexprimentet. Men en fluga gör ingen sommar lika lite som en opinionsundersökning avslöjar hur valet kommer att gå.

Men dagens undersökning från Novus Opinion visar att det faktiskt kan vara fråga om ett trendbrott. Framförallt går Moderaterna fram och nu skiljer det bara 2,4 procentenheter till Socialdemokraterna. Mellan blocken bara en procentenhet, skillnaden är så liten att den inte ens är statistiskt säkerställd. Båda undersökningarna har det gemensamt att de helt eller delvis har genomförts efter det att vänsterexprimentet har presenterat sin skuggbudget, en budgetförslag som inte gör någon glad men desto fler förbannade.

Mona Sahlin och hennes vänner i den rödgröna röran tycks vara inställda på att använda piskan för att få människor att göra som just de vill. Sålunda ska folk tvingas att fördela sin föräldraledighet såsom dessa vänsterpolitiker vill, är du Stockholmare och bor i villa ska du straffbeskattas, om du arbetar ska du få högre skatt så att bidragen kan höjas (en ensamstående mamma förväntas enligt Mona Sahlin vara beroende av bidrag), trafikproblemen i Stockholm ska inte lösas och bor du på landet får du istället en bensinskattechock. Företag får det svårare att anställa och tillväxten kommer att hämmas.

Det är lätt att vara oppostion när enbart regeringen granskas. När man själv kan kritisera utan att behöva komma med egna, hållbara förslag. Men nu är den tiden förbi, nu måste Sahlin & Co svara på frågan hur Sverige ska bli bättre med deras politik, hur ofinansierade vallöften ska ge stabila statsfinanser, hur hårdare beskattning på arbete och företag ska minska arbetslösheten och hur en Stocksholmsfientlig politik ska vinna väljare från storstadsregionen.

Svenska Dagbladets Per Gudmundson sätter fingret på den ömma punkten när han på Ledarbloggen skriver att "Rödgrön politik skrämmer väljarna".

Eller som Politikerbloggens Anders Philblad konstarerar: "De rödgröna har fått grus i maskineriet".

Övriga källor: Expressen SvD
Läs även: Andreas Krohn Kent Persson

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP