2007-10-25

Fredrik inleder stämman

För första gången på 15 år samlas moderaterna till partistämma i regeringsställning. Statsminister Fredrik Reinfeldt inleder stämman med att ifrågasätta ett antal föreställningar om moderaterna och fastslog att partiet måste fortsätta förnyelsen.

Därefter kom han in på frågan om jobben och fick många applåder då han ifrågasatte Mona Sahlins sätt att definiera "jobb" såsom plusjobb och friår. Han visade på förändringen från Sahlins och Perssons regeringstid med 140 nya förtidspensionärer varje dag till Alliansregeringen där det uppstår ett nytt jobb var femte minut.

När Fredrik berättade att vi gått från ett skattetryck på 50+ % till 40+ % så applåderade både gamla och nya moderater. Och detta samtidigt som vi har ett rekordstort överskott i de statliga finanserna. Så tar man ansvar menade statsministern.

Däremot kände nog inte många stämmodelegater igen sig i hans generella och svepande formuleringar om att kommuner och landsting är dåliga arbetsgivare. Sanningen är den att på samma sätt som på den övriga arbetsmarknaden skiljer sig de 290 kommunerna och 20 lanstingen/regiuonerna rätt mycket från varandra. Det finns helt enkelt både bra och dåliga kommuner och landsting. Det gäller att rikta kritiken där den hör hemma och inte göra det alltför bekvämt för sig i debatten genom att generellt framställa staten som den goda garanten och kommuner som trilskande byråkratier. Vi som lever i den kommunala myllan varje dag ser nog verkligheten något mer nyanserad.

Inledningsanförandet avslutas med att Fredrik ställer den retoriska frågan om moderaterna orkar med fortsatt förnyelse? De kommande fyra dagarna lär ge svaret på den frågan. Det finns många frågor där diskussionerna lär blir heta. Jag återkommer längre fram...

1 kommentar(er):

Anonym,  26 oktober 2007 kl. 23:10  

Du gjorde ett mycket intressant och bra inlägg i energifråg på stämman idag. Tack. Annars får jag nog säga att NWT hade en bra ledare: http://www.nwt.se/ArticlePages/200710/24/20071024201004_920/20071024201004_920.dbp.asp

1:53 PM

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP