2008-03-20

Dags att skrota TV-licensen

I en artikel i Sydsvenska Dagbladet avslöjar SVT:s vd, Eva Hamilton, att man planerar att sända hela sitt utbud live via internet. Tack var den numera teknikoberoende lagen om TV-avgift innebär det att alla som har en dator med internetuppkoppling eller en mobiltelefon med webläsare blir skyldiga att betala TV-licens.

För de flesta privatpersoner innebär detta i praktiken inte någon skillnad då man som regel redan betalar TV-licens i hushållet, men för de som medvetet avstått från TV blir det en oönskad kostnad. För företag och organisationer kan det dessutom komma att bli mycket dyrt. Lagen säger nämligen att man ska betala TV-licens för var tionde TV-mottagare.

Lidingö stad har säkert över 2000 datorer med internetuppkoppling. Det innebär att staden (och i förlängnngen skattebetalarna) i framtiden får betala närmare en halv miljon kronor i TV-licens för att våra medarbetare ska kunna sköta sina jobb och skoleleverna få sin utbildning. Och detta förutom den TV-licens vi redan betalar för de TV-apparater vi har...

Även om vi skulle blockera tillgången till SVT:s hemsida vore vi tvungna att betala. Det räcker med innehav av en "TV-mottagare" vilket varje internetuppkopplad dator kommer att betraktas som.

Det är helt enkelt inte rimligt. Det finns många som ifrågasätter TV-licensen över huvudtaget (det är dock en annan diskussion som jag lämnar därhän just nu), men en TV-apparat köper man primärt för att se på TV (och DVD eller video) medan en dator som regel används till annat. Att på det här sättet införa en extra datorskatt kan inte ha varit lagstiftarens mening.

Som rättsprincip är detta minst sagt märkligt, som affärsidé däremot närmast oslagbar. Tänk att kunna ta fram en tjänst som få vill använda och sen med automatik kunna fakturera alla som skulle kunna ta del av tjänsten - oavsett om de gör det eller inte.

Ett privat företag som betedde sig på det sättet skulle hamna inför domstol, men Sveriges Television och Radiotjänst har ett uttalat lagstöd för att kunna agera så.

Det är hög tid att avskaffa TV-licensen och istället finansiera Sveriges Television via skattsedeln i den mån man nu ska ha kvar en statligt reglerad s k "public service" TV.

4 kommentar(er):

Grottolle 21 mars 2008 00:22  

Nu är det nog så att dom flesta som har dator oxå har Tv så då betalar man redan Tv-licens. Så inte behöver dom införa att man ska betala för datorn.

Men nog tror jag att vi ska ha kvar Tv-licensen för att få behålla en fri Tv och Radiotjänst i Sverge.

Anonym,  21 mars 2008 11:41  

Läs texten en gång till! Nu gäller inte de reglerna företag och myndigheter, de betalar en licens per 10 tv-mottagare. Vilket innebär som Paul skriver att antalet licenser för många företag och myndigheter kommer att öka lavinartat.

Tänk om alla hade samma lagliga rätt som radiotjänst och Svt? - Du har dator och internet, grattis då har du teoretisk möjlighet att läsa min hemsida. Då vill jag ha 2032 kr av dig varje år. Jasså du tittar inte på min hemsida, jaja det spelar ingen roll, du KAN ju gå in där, det är det enda som räknas.

Helsjukt!

Anonym,  21 mars 2008 14:57  

Men nog tror jag att vi ska ha kvar Tv-licensen för att få behålla en fri Tv och Radiotjänst i Sverge.

Fri och fri. Hur fri är egentligen en tv-kanal som man är tvingad att betala för, oavsett om man ser på den eller ej?

Sedan känns inte heller kanalen helt oberoende när man väljer att producera och sända hyllningskvällar till Castro på hanses årsdag av revolutionen. Eller när man väljer att skicka Al Gores miljöfilm på primetime 20.30 för att sedan skicka den film som argumenterar emot kl 23.30.

Jag föredrar att se på kanaler som redan från början deklarerar att man har en ståndpunkt. Då vet jag som tittare att reportage och debattprogram är vinklade från början.

I Sverige tvingas man ju dras med tex Stina Dabrowski som utfrågare i valrörelsen. Minns hennes fullständigt partiska agerande mot Bo Lundgren. Det var allt annat än fri television. Och vid hennes sida satt Erik Fichtelius, ja han som i hemlighet satt och åt middag med statsministern samtidigt som han i hemlighet under flera år genomförde intervjuer med honom...

Fri television, jo tjena. Bara om man är socialdemokrat kan man nog anse det...

Anonym,  21 mars 2008 22:20  

Jag håller med, TV-skatten är förlegad.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP