2008-03-30

Dags att vända på resonemanget

I dagens Aftonbladet räknar man upp ett antal kändisar som påstås "tjäna" på den nya fastighetsskatten. I artikeln finns också en lista på Sveriges högst taxerade fastigheter, vilka som äger dessa och hur mycket dess ägare "vinner".

Som alltid i den svenska skattedebatten beskriver man den som får sänkt skatt som en som "tjänar" på det, gärna med undertonen att det är orättvist - åtminstone om personen eller gruppen ifråga har en inkomst över genomsnittet.

Utgångspunkten i resonemanget är oftast att den rådande ordningen är rättvis, möjligen ska man helst betala lite mer, och varje sänkning är att betrakta som en gåva från samhället som man egentligen inte har gjort sig förtjänt av.

Men varför ifrågasätter inte Aftonbladet det rimliga i att det finns de som har betalat hundratusentals kronor varje år i fastighetsskatt? Och detta alldeles oaktat vilka inkomster de har haft för att kunna betala skatten.

Är det inte dags att vända på resonemanget och betrakta människors inkomster och bostäder som deras egna och istället ställa sig frågan vad är rimligt att var och en av oss bidrar med till vårt gemensamma ansvar. Ska den som tjänar mer verkligen behöva betala en större andel av sin inkomst i skatt, räcker det inte med att han eller hon betalar mer i kronor och ören?

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP