2008-03-11

Sahlins kommunarrest

Tänk dig själv att du flyr till ett främmande land, ensam och utblottad. Du vill inget hellre än att få starta ett nytt liv i fred och frihet. Vad är då det första som möter dig, jo en svensk myndighet som bestämmer var du får bosätta dig.

Att du kanske har släkt och vänner på annan ort som kan skänka dig en viss trygghet i kaoset eller bättre möjlighet att få jobb någon annanstans spelar ingen roll. Nej, i socialdemokraternas Sverige ska flyktingar portioneras ut dit politiker och byråkrater tycker att de bäst hör hemma.

Sahlins kommunarrest (hon ogillar uttrycket, men det är precis vad det handlar om) är varken human eller framgångsrik. Inte hade USA blivit den framgångsnation man är idag om immigrationsmyndigheten på Ellis Island hade bestämt vart var och en fick söka sin lycka. Snarare påminner Sahlins arrest om Sovjettidens folkförflyttningar om än i mycket begränsad skala.

Vad blir nästa steg? Om du behöver socialbidrag får du flytta till Lidingö för vi har inte så många bidragsmottagare. Är du kraftigt funktionshindrad kanske det är Karlstads tur att ta emot dig? När sen glesbygden avfolkas mer och mer är det väl dags att börja omfördela landets pensionärer.

Visst, jag överdriver och inte så lite heller. Något sådant skulle socialdemokraterna (eller något annat parti vid sina sinnes fulla bruk) aldrig föreslå. Om inte annat vore det politiskt självmord.

Men det skrämmande med Sahlins kommunarrest är att hon är beredd att behandla flyende människor på det sättet. Frågan är om det präglas av hennes människosyn eller om det bara är en taktisk flirt med sverigedemokraternas väljare som ligger bakom?

Källor: SvD SvD2 DN

5 kommentar(er):

Grottolle 11 mars 2008 16:36  

Så du tycker då att det är fel att tvinga arbetslösa flytta och många gånger skiljas från sin familj. Lika för alla eller hur?

Anonym,  11 mars 2008 19:09  

Du framför det många länge fruktat, Lidingö kan komma tvingas ta emot 100-tals, 1000-tals personer, pga att det inte finns så många här som behöver bidrag.
Detta måste alla politiker som känner ansvar sätta stopp för.
Jag vill inte att ön skall bli omvandlad från paradis till bidragsgetto!

Paul Lindquist 13 mars 2008 11:54  

Grottolle!

Du har en sällsynt förmåga att vilja missförstå allt jag skriver. Den som kan arbeta och försörja sig ska naturligtvis göra det. Samhällets skyddsnät är till för dem som av en eller annan anledning inte har den förmågan, inte för dem som bara inte vill.

Därför har exempelvis Tobias Billström laqt förslag som skapar incitament för flyktingar att bosätta sig där det finns jobb. På samma sätt är det rimligt att den som är arbetslös är beredd att flytta om det ger möjlighet att få en egen försörjning. Men det är en helt annan sak än Sahlins kommunarrest.

Till den anonyme vill jag bara säga att din inställning delar jag inte alls. Flyktingar är inte lika med bidragsmottagare utan en resurs för tillväxt och utveckling. Men de måste ges rätt förutsättningar och incitament.

Grottolle 14 mars 2008 15:05  

Jag tror inte jag missförstår dej.
Södertälje, Göteborg och Malmö har inte jobb åt alla dom tagit imot. Men om alla komuner i Sverge måste ta imot flyktingar så fins det större chans dom får jobb. Och får dom ett jobb i en annan komun. Klart dom ska få flytta dit då. För det är ju inte arbetskraftinvandring det är frågan om. Men klart det är bra om dom får jobb. Men det är ju sen dom kommit hit.

Anonym,  17 mars 2008 15:32  

Intressant att Du inte delar min uppfattning. Men jag grundar faktiskt uttalandet på fakta, enl Sveriges kommuner & landsting så står faktiskt många av dem för en stor andel av bidragen. Som skattebetalare har man rätt att påtala detta, man har även rätt att kräva att folk skall jobba.

Det är heller inte synonymt med resurser eller tillväxt, ta historiken från Sverige de senaste 20-30 åren, fakta talar ett annat språk.

Felet är att man i Sverige uppmuntrar bidrags invandring, förr handlade det om arbetskraftsbehov. Lägg även till sociala problem som uppstår, som man från politikers sida blundar för och låtsas som de inte finns.

Nej, det ända riktiga vore om någon vågade säga att nu bör vi anpassa politiken efter vad som är gängse i andra Europeiska länder.

Istället avfärar man dessa ståndpunkter som finetliga, vilket är tragiskt. Vilket land kan jag som svensk åka till och bli försörjd..?

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP