2008-03-07

En socialdemokrat som har förstått

Den kände socialdemokratiske debattören, Stig-Björn Lunggren, har skrivit en mycket intressant debattartikel på SVT Opinion där han varnar för att räkna ut republikanernas presidentkandidat, John McCain.

Svenska media tenderar att inte bara föredra demokrater framför republikaner, utan bedömer amerikansk politik efter en svensk mått stock. Men amerikaner är inte som svenskar, de har inte samma värderingar och prioriteringar. Men om man inte förstå det, och det tycks de flesta svenska journalister inte göra det, blir man lika förvånad varje gång en republikan vinner.

Men en som har förstått är Stig-Björn Ljunggren.

För en amerikan är exempelvis tryggheten underordnad möjligheten. Den amerikanska drömmen är inte bara en myt, den är också en stark drivkraft hos de flesta amerikaner.

En annan skillnad mellan Sverige och USA är många amerikaners grundläggande misstro mot staten, och då framförallt den federala nivån. Det liknar lite svenskars misstänksamhet mot EU som upplevs som byråkratiskt, för långt bort och något som lägger sig alldeles för mycket. Därför har t ex guvernörer ofta lättare att bli valda till presidenter är senatorer och andra Washington-insiders. Och därför är amerikaner mer allergiska mot skattehöjningar och det vi ofta kallar för välfärdspolitik - exempelvis statlig sjukförsäkring.

Det är t o m så att den för svenskar så obegripliga rätten att bära vapen inte grundar sig på en allmän skjutgladhet, utan filosofin att ett beväpnat folk aldrig kan kuvas. Erfarenheten av "The Boston Tea Party" präglade grundlagsfäderna som skrev in rätten i konsitutionen och stödet för detta är starkt än idag.

USA är också ett land där väldigt många är aktivt troende. Hälften av befolkningen går regelbundet i kyrkan och således är moralpolitiska frågor som ett sekulariserat samhälle som Sverige mer eller mindre lagt bakom sig högst levande i den amerikanska politiska debatten. Frågorna är så pass viktiga att de kan avgöra vem som blir vald eller inte.

Det här är bara några av många grundläggande skillnader mellan svenskar och amerikaner, det finns fler. Tyvärr är det alldeles för få svenskar som ser skillnaderna och som därför tror att valet bara handlar om Clinton och Obama. De kan komma att bli mycket överraskade i november...

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP