2009-01-09

Dubbelmoral i politiken

När Expressen idag avslöjar att Margot Wallström när hon avgår i slutet av året får ett avgångsvederlag under tre år värt upp till 5 miljoner kronor kallar partivänner det för stötande.

Hennes väninna, Mona Sahlin säger till TV4 Nyhetsmorgon att lönerna i EU är orimligt höga, men "det är inget beslut som vi i Sverige fattar, utan det gör man nere i Europa".

Där gör hon det lite väl enkelt för sig. Sverige är faktiskt en av EU:s medlemsstater och har inflytande över besluten på samma sätt som alla andra medlemsländer. Besluten fattas inte av "dom" utan av våra egna valda representanter i parlamentet, kommissionen och ministerrådet i samverkan med övriga länder. Som tidigare statsråd har Sahlin faktiskt själv medverkat i otaliga beslut i EU:s högsta beslutande organ, ministerrådet.

Hur ser då Sahlins egna pensionsförhållanden ut? När svenska folket röstade bort henne och socialdemokraterna från regeringsmakten fick hon rätt till ett avgångsvederlag om 1 116 000:- under första året. Därefter har hon rätt till en statsrådspension på ca 600 000:-/år.

Medan Margot Wallströms kan få upp till 5 miljoner kronor har Mona Sahlin alltså en inkomstgaranti fram till ålderspensionen som är värd det dubbla.

Nu ska i ärlighetens namn sägas att Mona Sahlin inte tar ut någon statsrådspension då hennes inkomster från riksdagen och partiledarskapet är för höga, men även Wallströms avgångsvederlag räknas av från eventuella framtida inkomster.

Däremot kan Sahlin inte som med kommissionärernas pensioner svära sig fri från ansvar för sin egen. Det är nämligen regeringen som fastställer sina egna pensionsvillkor...

Övriga källor: Sydsvenskan SVT Affärsvärlden Dagens PS Expressen

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP