2009-01-08

Ensidig bild av konflikten Gaza

Mediernas rapporteringen av kriget i Gaza präglas av stor ensidighet där i stort sett enbart palestiniernas lidande lyfts fram. Få, om ens några, exempel ges av effekterna av Hamas' raketer mot israeliska mål och vilket lidande de förorsakar. Inte heller lyfter man fram det faktum att det var Hamas som faktiskt åter startade krigshandlingarna genom att bryta den 6 månader gamla vapenvilan.

Brännpunkt får istället terroristledaren Khaled Mashaal, chef för Hamas politbyrå en helsida att presentera sin propaganda. Vilken annan terroristorganisation kan förvänta sig ett sådant utrymme på Sveriges näst viktigaste debattsida? Och kommer någon representant för den demokratiskt valda regimen i Israel få samma möjlighet att ge sin version av konflikten?

De båda kvällsdrakarna Expressen och Aftonbladet lyckas båda med konststycket att okritiskt förmedla den norske läkaren Mads Gilberts "nödrop" från Gaza. Men enligt Kim Milrell är Gilbert också en politisk aktivist som länge varit aktiv i den palestinska solidaritetsrörelsen och som företräder ett revolutionärt kommunistiskt parti. Hans yttranden kanske därmed kan antas ha ett politiskt syfte och inte enbart bör ses som ett altruistiskt uttalande från en oegenyttig läkare.

Gilbert och hans kollega, Hans Husum, har dessutom haft det dåliga omdömet att försvara terroristattackerna mot USA den 11 september 2001. Sådana talesmän får alltså forma den bild vi svenskar får av konflikten mellan staten Israel och terroristorganisationen Hamas när kvällspressen får bestämma.

2 kommentar(er):

Anonym,  8 januari 2009 22:27  

Nu borde EU och Nato tar över positioner av israel i Gaza därför att Israel och Hamas inte kan lösa detta kris !
Varför gör inte EU och Nato någonting undrade Ahtisaari i Oslo!

Anonym,  9 januari 2009 00:16  

Vi kräver en vapenvila. Mänskliga rättigheter.Avaaz kommer att leverera petitionen direkt till FN: s säkerhetsråd, Arabförbundet, USA och andra världsledare!
Var med och stöd ett krav att jobba för fred och vapenvila
signera petitionen HÄR!

http://www.avaaz.org/en/gaza_time_for_peace/97.php?cl_tf_sign=1

Så kan du hjälpa de drabbade i Gaza:
Röda korset , PG: 900 800-4. Märk talongen ”Gaza”.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP