2009-01-14

Norrlands välfärd står inte och faller med skatt från lidingöborna

Igår publicerade Norrländska Socialdemokraten ett debattinlägg om skatteutjämningen som jag har skrivit tillsammans med mina kollegor Leif Gripestam, Täby och Gunnar Oom, Danderyd.

Inlägget var ett svar på en ledare i samma tidning från den 30 december, där den politiske chefredaktören, Olov Abrahamsson, på fullaste allvar menar att de tiotal kommuner som är nettobetalare till skatteutjämningsystemet inte längre skulle belastas med denna extra börda skulle hela Norrlands välfärd hotas.

Detta är ju naturligtvis befängt. Välfärden i Norrland står inte och faller med om kommuninvånarna i Lidingö och några andra utvalda kommuner brandskattas.

Knappt 95 % av utjämningssystemet finansieras av staten och handlar om att man omfördelar storleken på statsbidragen kommunerna emellan. Det finns inget parti som ifrågasätter den principen idag.

Däremot finns det all anledning att ifrågasätta varför sjukvårdsbiträdet på Lidingö ska betala för den kommunala servicen för överläkaren i Malmö eller direktören i Göteborg. För det är till Skåne och Västra Götaland som merparten av skatteutjämningen går, inte till avfolkningsorter i Norrlands inland.

PS Läs gärna också Norrbottenkurirens kloka ledare om skatteutjämningen.

2 kommentar(er):

Staffan Strömbäck 14 januari 2009 19:12  

Utmärkt debattinlägg ni skrev.

Läs här om ett absurt exempel från Arjeplog. http://staffanstromback.blogspot.com/2008/12/om-arjeplog-andras-skattepengar-och.html

Anonym,  17 juni 2011 07:03  

lasa hela bloggen ar ganska bra

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP