2009-01-13

Sahlin följer Palme i spåren

Mona Sahlin lär vid något tillfälla ha sagt att hon inte gick med i socialdemokraterna utan i Palme. Dset var han som var hennes stora politiska idol och förebild.

Olof Palme hade 1968 det dåliga omdömet att demonstrera tillsammans med Nordvietnams ambassadör och jämföra USA:s agerande i Vietnamkriget med nazisternas illdåd.

Den dåvarande ecklesiastikministerns historielösa och oförskämda påhopp på det land som faktiskt räddat västeuropa från nazisternas terror och förtryck och som därefter stod som en garant mot det kommunistiska hotet från öst under det kalla krigets dagar ledde till frysta relationer länderna emellan under flera år.

Tack och lov var inte Mona Sahlin statsråd när hon i lördags, 41 år senare, följde sin idol i spåren och lika omdömeslöst deltog i en demonstration där det förekom såväl hakkors som terrororganisationerna Hamas och Hizbollahs fanor.

Som Per Gudmundson mycket klokt och balanserat skriver i Svenska Dagbladet kan man inte påstå " att socialdemokraterna sympatiserar med terroristerna och fundamentalisterna i Hizbollah och Hamas", men valet av vänner säger ändå en hel del om Mona Sahlins ideologiska ställningstagande och inte minst om hennes omdöme.

5 kommentar(er):

Anna_MPLÖ 14 januari 2009 13:55  

Du stödjer staten Isral då om jag har förstått dina blogginlägg rätt? De hemmagjorda bomberna som hamnar lite här och var i Israel ger Israel rätt att bomba sönder Gaza vars befolkning till över fyrtio procent består av barn under 14 år (jag har läst på så jag vet att mina siffror stämmer). Jag personligen tycker inte att hämnden står i proportion till "det var han som började". Det innebär inte att jag stödjer mossad, hamas, hixbollah osv. Det finns alltid risker med demostrationer. Det finns alltid andra som utnyttjar situationen. Då kan man välja att sitta bakom sitt skrivbord och utvärdera det hela utan att ha sett det eller gå ut och se på det med egna ögon och riskera att bli kallad omdömeslös. Och för säkerhet skull vill jag tillägga att jag inte heller stödjer sahlin.

Anonym,  14 januari 2009 14:32  

Jag vet inte vem Paul stöder, men själv så skulle jag aldrig sätta min fot i en demonstration tillsammans med företrädare för terrororganisationerna Hamas och Hizbollah.

Hamas har sedan Ariel Sharon beordrade att Israel skulle lämna Gaza för tre år sedan (vilket han fick hård kritik för på hemmaplan, dock var det väldigt få här i Sverige som ens kunde bemöda sig att berömma hans inrikespolitiskt tuffa beslut) avfyrat kring 6500 raketer in över Israel, en raketbeskjutning som dessutom ÖKADE efter att Israel lämnade Gaza.

Det är precis som Jan Björklund sade i riksdagsdebatten idag: Hamas är inte intresserad av en tvåstatslösning, Hamas vill bygga en ny stat på ruinerna av Israel.

Kan någon förklara med vem och hur Israel skall kunna förhandla för att komma närmare en lösning på problemen när dess främsta moståndare Hamas har inskrivit i sitt program att man vill utplåna staten Israel?

Ja det är tragiskt att så många civila skall drabbas i denna konflikt, men det underlättar inte att Hamas använder civila människor som mänskliga sköldar, genomför beskjutningar från skolor, beordrar sina soldater att ta av sig uniformerna, klä sig civilt och blanda sig med civilbefolkningen.

I Iran har demonstranter redan börjat att bränna bilder med nyvalde ej tillträdde presidenten Obama. Är det någon som tror att detta är spontana demonstrationer utan inblandning av Iranska ledningen, en ledning som aktivt stöder Hamas med vapen och utbildning av soldater?

Paul Lindquist 14 januari 2009 15:01  

Jag stöder Israels självklara rätt att få existera och dess fullt rimliga krav att inte bli utsatt för angrepp, vare sig från andra stater eller från terrororganisationer.

Det innebär inte att jag i varje del stöder hur Israel agerar. Det finns helt klart anledning att rikta kritik mot dem, men man får inte glömma att Hamas och Hizbollah är terrorganisationer som båda har som mål att utplåna staten Israel, inte heller att det var Hamas som avbröt vapenvilan.

Anonym,  3 november 2009 22:43  

Paul; blandar du inte ihop fackeltåget med jultalet?
Detta med tanke på ordet illdåd som om jag inte minns helt fel förekom 1972 men knappast 1968.
M.v.h. Knut

Paul Lindquist 3 november 2009 23:51  

Knut!

Du har delvis rätt. Demonstrationen med Nordvietnamns ambassadör ägde rum 1968, men talet då han jämförde bomningarna i Hanoi med nazisternas illdåd hölls 1972.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP