2009-01-08

Så mycket har din skatt minskat!

Sveriges hemligaste politiska reform, så skulle man lite elakt kunna beskriva jobbskatteavdraget. Till och med Fredrik Reinfeldt brukar ibland skämta om att mäsnniskor han möter inte tror på honom när han berättar hur stora skattesänkningar de har fått.

Men skämt åsido är det ett stort misslyckande för inte minst moderaternas kommunikationsstrateg Per Schlingmann som inte lyckats få ut budskapet till väljarna.

Nu avslöjar istället Svenska Dagbladets politiske redaktör P J Anders Linder att en företagare i Uppsala, Harald Klomp, gjort det som Schlingmann & Co borde ha fixat för länge sen, nämligen en liten räknesnurra på nätet som enkelt och tydligt visar hur mycket jobbskatteavdraget, höjda brytpunkter och sänkta kommunalskatter innebär för var och en.

Jobbskatteavdrag.se lägger man bara in sin månadsinkomst, sitt födelseår och sin bostadsort så får man besked om hur mycket skatten har sänkts för en själv, både i kronor och i procent.

För en sjuksköterska på Lidingö med 25 000:- i månaden har skatten minskat med 1 557:-/månad eller hela 21 %. Hur mycket lägre har din skatt blivit?

2 kommentar(er):

Grottolle 8 januari 2009 23:48  

Och med en inkomst på 60000 och bor på Lidinö så har skatten sänks med 3 094 kr.. Mest åt dom med små och medelinkomstagarna som ni säger.

Synd att inte oxå framgår hur mycket skatter och avgifter höjts.
För det beror nog på det att folk inte tycks ha fått någon skattelättnat...

Anonym,  9 januari 2009 09:08  

Den som tjänar 60 000:-/månad betalade tidigare 26 538:- i skatt. Numera är skatten 23 444:-, en minskning med 12 %.

Den som tjänar 25 000:-/månad betalade tidigare 7 519:- i skatt. Numera är skatten 5 962:-, en minskning med 21 %.

Det är väl inte orimligt att den som betalar nästan 4 gånger så mycket i skatt (på lite drygt dubbla lönen) i kronor får en större minskning.

Efter skattesänkningen betalar höginkomsttagaren 3,9 gånger mer skatt än medelinkomsttagaren. Tidigare var skkillnaden 3,5 gånger.

Även om skatten har sänkts föra alla har aklltså det relativa skattetrycket för höginkomsttagare ökat.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP