2009-03-04

Ingen publik men gärna lite gatsten

Malmö stad anser sig inte kunna garantera säkerheten under Davis Cup-matchen mot Israel. Därför har man beslutat att den ska spelas utan publik.

Att Malmös starke man, kommunalrådet Ilmar Reepalu, offentligt gett uttryck för att han inte tycker att Sverige borde spela mot Israel alls av politiska skäl sägs inte ha något med saken att göra.

Men om man nu är så mån om säkerheten, varför ligger det då en högar med gatsten precis utanför Baltiska hallen där matchen ska spelas?

Ser Ilmar Reepalu ingen risk med detta när man förväntar sig 10 000 demonstranter, däribland aktivister från Afa? Eller tror han blint på kampanjgruppens ledare, Olof Holmgren när denne säger "Det finns inga som helst farhågor för krossade skyltfönster. Sådant känns det nästan löjligt att prata om."

Övriga källor: DN DN SvD SvD SvD

8 kommentar(er):

B-O Gavne, Vasteras 5 mars 2009 06:00  

-MALMÖ ”STAD” anser …, skriver Paul Lindquist om här ovan. Med att strunta i vi svenska folks överenskommelse, sätta sin stövelklack på lagd lag, att denna som anser benämnes Malmö ”kommun”. Och helt säkert brukar Paul Lindquist närvara vid de årliga manifestationerna med ”Aldrig mera!”, aldrig mera nazismens nervärdering av människor. …hur dum kan en människa vara egentligen?? Och Paul Lindquist som innehar körkort.

Anonym,  5 mars 2009 09:17  

B-O Gavne... Vad SNACKAR du om? Jag förstår inte ett ord. Ta och somna om.

B-O Gavne, Vasteras 5 mars 2009 09:53  

DU SKITIGT ANONYME signaturen ”ox” här ovan: …visst är Du egentligen ingen, riktig nazist, och däri skulle ha svårt att smälta och förstå, vi svenska folks tro på demokrati. Med bland annat att vi har kommit överens om, lagstadgat, att alla våra kommuner skall värderas lika; och därmed naturligtvis benämnas lika: ”kommun”. Att om Du bara …försöker att tänka till så inser Du att det är fel att benämna, vissa kommuner för ”stad” . –Lycka till.

Arieh Fürth 5 mars 2009 11:19  

Hej

Som Lidingöbo 1953 till 1972 då jag flyttade till Israel vill jag tacka dig för ditt inlägg. Det känns bra att ett kommunalråd i enns gamla hemstad tar i och säger sanningen om Malmös kommuns beslut. Tyvärr är det för få som uttalar sig som du gör.

Paul Lindquist 5 mars 2009 15:18  

Arieh!

Kul att bloggen har en så internationell läsekrets.

Jag träffade faktiskt Ilmar i Prag idag där vi båda befinner oss på ett möte och han hävdade bestämt att detta var en säkerhetsfråga. Hans argument var att Malmö, Helsingborg och Göteborg tidigare anmält intresse för och fått beslut på att vara arenor för samtliga Davis Cup-matcher och att just denna lottats på Malmö. När så skedde och Gaza-konfliketn uppstod skulle de ha bett att matchen skulle flyttas eller ställas in just på grund av ombyggnationerna kring arenan.

Men ombyggnationerna kan ju inte vara någon nyhet för kommunledningen och då borde man kanske inte anmält sitt intresse i första omgången.

Ja det är verkligen att beklaga att Malmö väljer att bedriva sin egen utrikespolitik och dessutom mot den enda demokratin i regionen.

Paul Lindquist

Paul Lindquist 5 mars 2009 23:00  

Nu ska högarna med gatsten vara bortforslade, men vad hjälper det när de redan utlagda stenarna är lösa.

Klockan 8 imorgon bitti börjar den första demonstrationen...

Anonym,  5 mars 2009 23:20  

Hej

Att beslutet om att spela matchen i Baltiska hallen togs av säkerhetsskäl är rent ut sagt åt helvete. Det är totalt oacceptabelt att antidemokratiska grupper ska kunna sätta denna skräck i matchens arrangörer och i Malmö Stad.

Jag tycker själv att det är naturligt att matchen spelas utan publik som ett tydligt ställningstagande från Sverige att det Israeliska våldet mot palestinierna inte är acceptabelt (därmed inte sagt att jag anser det palestinska våldet rättfärdigt). Men att matchen spelas utan publik av säkerhetsskäl är helt oacceptabelt. Ett politiskt motiverat stopp av matchen vore rättfärdigt, men eftersom detta sannolikt är ett för högt mål att sikta mot så tror jag att en publiklös match är bra. Som sagt är skälen till publiklösheten det stora problemet.

Att våld och kravaller kan bryta ut är en överhängande risk med tanke på, precis som Paul påpekar, det finns våldsverkande grupper inom nätverket Stoppa Matchen. Dock är detta beklagligt och det är nog mer rätt att säga att det är dessa grupper än demonstrationen i sig som skapar problemet.

Jag hoppas att matchen kan genomföras utan vidare komplikationer men utan publik.

Mot våldet, för en politiskt motiverad publiklös match!

/Jonas Lundgren
Styrelseledamot
Ung Vänster Östermalm-Lidingö-Vaxholm
Webredaktör Vänsterpartiet Lidingö
tillika Lidingöbo

Anonym,  8 mars 2009 00:48  

Hej

Här är en artikel från Luddigt och Logiskt i Politiken som behandlar kravallerna under Stoppa Matchen-demonstrationen:

Det är tragiskt att en demonstration mot terror och förtryck utmynnar i kravaller. Under Stopp Matchen-demonstrationen mot den tennismatch i Baltiska Hallen i Malmö där Sverige möter Israel var det tänkt att nätverket Stoppa Matchen skulle anordna en fredlig demonstration mot den israeliska terrorn i Gaza. Vad som hände är vad som ofta händer vid sådana här arrangemang. Fredliga demonstranter, barnfamiljer, unga och gamla hämnade mitt i baseballvänsterns missriktade attacker mot polisen. Vad som var syftet med att på detta sätt totalt förstöra demonstrationen är som så ofta annars, oklart.
Undertecknad är inte en sån som alltid håller polisen om ryggen. Snarare tycker jag att man för det mesta när ordningsmakten griper in kan hitta många fel och brister. Men det oprovocerade våld som baseballvänstern idag utövade var helt och hållet förkastligt.
Det finns en fara med att baseballvänstern syns med etablerade politiska partier och i fredliga demonstrationståg. Faran ligger dels i att de demonstrationer där dessa organisationer dyker upp sällan förblir fredliga särskiljt länge. Utöver detta så är det också så att när demonstrationer som har mobiliserat alla samhällsgrupper urartar på grund av en liten grupps förmåga att alltid bete sig på ett politiskt omoget och dessutom samhällsfarligt vis kan detta innebära fara för icke våldsbrukande demonstrations, manifestations eller blockaddeltagare. Detta kan i förlängningen innebära att arrangemangen för exempelvis palestiniernas rättigheter eller antirasistiska arrangemang kan tappa större delen av sina deltagare eftersom dessa varken vill utsätta sig för fara eller synas med baseballvänstern.

Demonstrationen beskrivs i media som en lugn och lyckad tillställning. Dock ser man inte mycket av denna lugna och lyckade tillställning i media. På Rapport, Aktuellt och i Aftonbladet syns bara maskerade ungdomar som sparkar på polisbilar och bränner av bengaliska eldar.
En aspekt av det hela är också att man ofta hör att den svenska poliskåren är högervriden. Om detta stämmer eller inte har jag ingen aning om. Men om vi ponerar att det ligger något i det så är det väl högst förståeligt när s.k. vänsteraktivister beter sig på det här sättet. Det är säkert lätt att dra alla över en kant och säga att vänsteraktivister är våldsverkare. Men dessa människor, som agerar på det här viset är inte vänsteraktivister. De är huliganer. Deras våld är opolitiskt och meningslöst och det måste sättas ett stopp för dessa grupper om vänstern ska nå någon vidare framgång.

/Jonas Lundgren
Webredaktör Vänsterpartiet Lidingö
Styrelseledamot
Ung Vänster Östermalm-Lidingö-Vaxholm
tillika Stolt Lidingöbo

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP