2009-03-22

Omvändelse under galgen

Alltsedan Alliansen presenterade sin nya energipolitik, där även kärnkraften har getts en långsiktig roll, har pressen från industrin, fackföreningarna och de egna väljarna varit stor på socialdemokratin.

Idag kom svaret från S, V och MP som på DN Debatt skriver att man inte tänker snabbavveckla kärnkraften, utan den ska "fasas ut först när den kan ersättas med el från förnybara källor".

Det är ett steg i rätt riktning, men hur hållbar är en energipolitik som inte kan tillåta nya kärnkraftverk när olja och kol ska fasas ut och som dessutom ska omprövas vart fjärde år?

För miljöpartiet och vänsterpartiet är detta en omvändelse under galgen. Men sannolikt har de utsatts för en hård press av socialdemokraterna som sett sitt övertag i opinionen raseras under det senaste halvåret.

Frågan är bara om det kan hjälpa socialdemokraterna ur sin opinions- och trovärdighetskris. Att vara tvåa på bollen vinner man inga matcher på. Dessutom återstår en rad viktiga frågor för de rödgröna att enas om, om de ska bli ett trovärdigt regeringsalternativ 2010 vill säga.

Källor: DN SvD Expressen Aftonbladet DN

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP