2009-03-24

LO-chefen är inte trovärdig

Att leva som man lär är inte alltid så lätt. Det senaste exemplet är avslöjandet om att LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin godkänt förre AMF-vd:ns rekordstora löne- och pensionspaket samtidigt som hon stått på barrikaderna och hårt kritiserat just höga vd-löner, pensioner och bonusar.

Om hon ändå hade stått upp för sitt beslut hade hon vunnit i respekt. Även en LO-ordförande måste förhålla sig till marknadens villkor för höga chefer. Men istället väljer hon att försvara sig med att hon inte förstod. Det är faktiskt inte trovärdigt.

För det första är LO:s ordförande ingen dumbom. Man blir inte ledare för landets största fackförening om man inte är rätt skärpt.

För det andra motsägs hon av såväl styrelsens ordförande, Göran Tunhammar, som redan 2004 redovisade pensionsvillkoren för hela styrelsen och Jan Herin som berättar att det i själva verket var LO:s representanter i styrelsen som drev på att man skulle ge en högre pension för att slippa reta de egna medlemmarna med att betala vd en högre lön.

För det tredje går det att läsa i företagets årsredovisning. Wanja Lundby Wedin har t.o.m. skrivit under den senaste där det i klartext står att pensionsinbetalningarna uppgår till 770.000:-/månad. Hur kan hon inte ha förstått?

För det fjärde lär LO-chefen sitta i inte mindre än 24 olika styrelser, varav 4 externa. Hon är med andra ord ett styrelseproffs som får över 400 tusen kronor om året vid sidan om sin lön för dessa uppdrag. Inget fel i det, men det innebär att man kan förvänta sig och ställa krav på att hon förstår innebörden av de beslut hon fattar.

Frågan är nu om Lundby-Wedin kan sitta kvar. En motsvarande skandal för 16 år sedan tvingade dåvarande LO-ordföranden, Stig Malm, att avgå. Själv tror inte Malm det med motiveringen att han var en kontroversiell man medan hon är en "from kvinna". Vi får väl se.

Övriga källor: Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Expressen Expressen Expressen SvD SvD SvD SvD DN DN DN DN DN DN Newsmill
Läs även: Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Expressen Expressen Expressen Expressen SvD SvD SvD SvD DN DN DN DN

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP