2009-03-21

Politiker ska inte sätta sina egna löner

I bonusskandalernas kölvatten försöker nu en rad politiker kamma hem billiga poäng genom att föreslå att deras egna löner ska frysas. Men det går liksom inte att jämföra en riksdagsledamots arvode på 54 500:-/mån med exempelvis Annika Falkengrens förelagna löneökning på 2 miljoner kronor.

Någon inverkan på samhällsekonomin har det inte heller utan det blir bara en symbolfråga. Dessa kan förvisso ha nog så stor betydelse, men det är betydligt viktigare att våra statsråd och riksdagsledamöter ägnar all kraft åt att fatta kloka beslut som tar Sverige ur krisen än att göra utspel kring sina egna löner.

Sedan många år tillbaka finns det en särskild arvodesnämnd som har att fatta beslut om statsrådens och riksdagsledamöternas löner. Det är en klok ordning, för politiker är inte bra på att sätta sina egna löner.

Källor: SvD SvD DN DN DN DN DN Aftonbladet Aftonbladet

2 kommentar(er):

Anonym,  22 mars 2009 13:55  

I någon artikel jag läste nämndes det att riksdagsledamöterna skulle få 20 % lönehöjning för att EU-parlamentarikerna får ändrade löner.

Det vore helt fel, men självklart ska de ha samma löneökningar som alla andra, annars halkar de ju efter. I år torde väl det bli ca 3 %.

Anonym,  22 mars 2009 14:40  

Riksdagsledamöternas löner ligger i paritet med vad en läkare, advokat eller avdelningschef på ett medelstort svenskt företag tjänar.

Statsministerns årslön är mindre än den löneökning som Annika Falkengren tvingades avstå ifrån. Han tjänar mindre än flera av de statliga bolagens chefer, men hans ansvar är betydligt större.

Sluta gnälla om politikernas löner. Bra politiker ska ha bra betalt, dåliga ska vi rösta bort.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP