2008-10-27

Dåligt exempel

Mauricio Rojas flyttar till Spanien. Det tar kolumnisten Marit Wager i Svenska Dagbladet som intäkt för att högutbildade invandrare söker sig vidare till andra länder när de inte får chansen i Sverige.

Men Mauricio Rojas är ett synnerligen dåligt valt exempel. Han om någon har lyckats slå sig in i etablisemanget. Han har i Sverige utbildat sig till docent i ekonomisk historia, han har haft höga chefsbefattningar och varit riksdagsledamot i 6 år. Med andra ord, han har lyckats bättre än de flesta infödda svenskar vad gäller såväl utbildning som karrär.

Och det är honom väl förunnat, han är duktig och har arbetat hårt för det. Att han sen efter 35 år i Sverige vill pröva sin lycka i ett annat (EU-)land är väl inte så dramatiskt.

Vi kommer att få se mer av sådan rörlighet framöver i takt med att nya generationer växer upp. Ungdomar som, inte minst tack vare Internet, ser hela världen som en möjlig arbetsmarknad. Och som åtminstone inom EU har möjlighet att fritt jobba, bo och leva var de vill.

1 kommentar(er):

Anonym,  28 oktober 2008 02:10  

Rasismen i vardagen kan ju ta sig till uttryck på andra sätt än att stå utanför arbetsmarknaden eller varför inte i politiken. Även i den finns ju motsättningar mellan svenskar och invandrare. Jag är från Finland och har sett både prov på tolerans och intolerans. Det värsta med att vara en människa med många talenter är att få leva med förvissningen om att de någonstans inte tycker om mig - även om de behöver mina tjänster.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP