2008-10-12

Vad gör jag egentligen?

Jag får ofta frågan vad jag gör om dagarna. Det är inte helt enkelt att svara på för ingen vecka är den andra lik. Uppdraget handlar mycket om att ta beslut i olka sammanhang och att kommunicera - via mail, på bloggen, i telefon, genom media och framförallt i möten med människor.

För att ge en liten inblick har jag gjort en sammanställning av den gångna veckan som var ovanligt intensiv, med mer frånvaro från Lidingö än normalt:

Måndag
08.30 Tar mopeden in till riksdagshuset. Snabbt, enkelt, lätt att parkera och ingen trängselskatt.
09.00 Konferens med de moderata kommunalråden och politiska sekreterarna. Anders Borg skulle ha varit en av huvudtalarna, men tvingades lämna återbud i sista stund på grund av extra regeringssammanträde (där man tog beslut om att höja insättningsgarantin). Förmiddagen avslutas av partisekreteraren, Per Schlingmann, som åtföljs av ett reportageteam från DN.
13.00 Lunch i riksdagsrestaurangen. Som vanligt en ganska trist meny. Tur att ledamöterna har många andra alternativ att välja på i närheten
13.45 Åker moped till polishuset.
14.00 Sammanträde med polisstyrelsen. JK var inbjuden för att redogöra för demonstrationslagstiftningen.
15.30 Vi blev klara något tidigare. Moped tillbaka till Lidingö och stadshuset.
16.00 Pappersarbete. Bloggar lite kort om polisstyrelsemötet
16.30 Ordförandeberedning inför nästa sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott.
17.30 Snabb middag på den lokala grillkiosken. Mörbit med pommes frites och cola. inte någon hälsokost precis.
18.00 Gruppmöte med moderaterna.
19.00 Gemensamt möte med moderaterna och folkpa.rtiet.
19.30 Sammanträde med kommunstyrelsen. Mycket diskussioner om Ekholmsnäsbacken. Socialdemokraterna reserverar sig. Lidingöpartiet klagar på att de inte fått ut majoritetens budgetförslag i förväg, trots att ärendet ska bordläggas och oppositionen har två veckor på sig att ta fram sina egna förslag.
22.45 Kollar mina mail.
23.00 Hemfärd.

Tisdag
08.15 Tar lidingöbanan och tunnelbanan till T-centralen
09.00 Möte med moderata kommunstyrelsordföranden på Royal Viking. Fredrik Reinfeldts statssekreterare, HG Wessberg informerar om några viktiga frågor.
13.30 Åter i stadshuset. Kort möte med vice ordföranden, Minna Klintz, om några motionerssvar. Förbereder presskonferensen.
15.00 Presskonferens om moderaternas och folkpartiets budgetförslag. Lidingö Tidning och Lidingösidan dyker upp, men Mitt i Lidingö kommer som vanligt inte. Bra och relevanta frågor ställs.
16.00 Lidingö Tidning fotograferar mig och Minna utanför stadshuset. Blir en bra bild i fredagens tidning.
17.00 Vår informationschef, Madeleine Helleday, skjutsar mig till Wijks kursgård där jag ska träffa de nordiska arbetsmarknadsministrarna.
17.30 Guidar (för första gången i mitt liv), under en busstur runt delar av Lidingö, ministrarna och deras delegationer. Willy Gordons monument i stadshusparken verkar imponera mest på gästerna liksom Raoul Wallenbergs levnadsöde.
18.15 Vi anländer till Millesgården där museichefen Isabella Nilsson tar emot. Efter en kort presentation om Carl Milles liv och museet äter vi middag i Milles ateljé. Får den tjeckiske EU-kommissionären Vladimir Spidla till bordet. Vi pratar bl a om seperationen mellan Tjeckien och Slovakien som Spidla beskriver som en lycklig skillsmässa även om många idag ångrar att länderna delade på sig. Efter middagen håller jag ett kort tal och ger ministrarna varsin uppsättning gångstavar inför det "Walk and talk"-möte de ska ha ute på Wijk nästa dag. Utmanar också Sven Otto Littorin att gå stavgångsloppet på Lidingöloppet nästa år med mig vilket han antar.
21.45 Tar en taxi hem och packar inför morgondagen.

Onsdag
05.30 Tar bilen till Bromma flygplats
06.55 Flyg till Bryssel
10.30 Anländer till Regionkommitténs lokaler i Bryssel. Möte med EPP-gruppen. Diskussionerna handlar mest om finanskrisen. Inte mycket tid till till att diskutera frågorna som ska behandlas idag.
13.00 Lunchmöte med den svenska delegationen. Den svenska ambassadören till Belgien medverkar under första timmen och berättar om landets statsskick och politiska situation liksom det kommande svenska ordförandeskapet i EU.
14.50 Kort promenad till EU-kommissionens byggnad.
15.00 Regionkommitténs möte inleds i kommissionens plenisal. Det blir många omröstningar om jordbrukspolitiken. Hela den svenska delegationen, från vänsterpartiet till moderaterna är eniga, men vi förlorar stort. De konservativa krafterna i denna fråga är alltför starka.
Min kollega Kristna Alvendahl, till vardags stadsbyggnadsborggarråd i Stockholm, döljer inte sin irritation när ordföranden, stryper en debatt om övergångsregler för framtida medlemsstaters medborgares fria rörlighet. Ordföranden uppskattar dock inte att bli ifrågasatt vilket han tydligt markerar. Omröstningen vinner vi dock.
20.00 Mötet ajourneras för dagen. Tar en taxi till hotellet för att checka in och går sen tillbaka till Regionkommitténs lokaler för en mottagning. Det serveras mat från ett 10-tal olika regioner i Europa, inlusive Sverige. Godast var en lammgryta från Bulgarien.
23.00 Tillbaka till hotellet. Somnar direkt.

Torsdag
08.00 Frukosttmöte med Gunnar Hökmark i EU-parlamentet. Diskuterar olika politiska frågor. Han lovar att ställa upp som årsmötestalare för Lidingömoderaterna i vår. Passar jättebra eftersom det är parlamentsval i sommar och EU-frågorna blir högaktuella. Gunnar är dessutom en ypperlig talare.
09.00 Dag 2 av Regionkommitténs möte inleds. Inga särskilt spännande frågor behandlas. Läser mail och skriver lite på min blogg samtidigtsom jag lyssnar på debatten. Inlägget uppmärksammas i Svenska Dagbladet. Kul!
13.00 Lunchmottagning i EU-parlamentet. Kommer lite sent, så det finns inte så mycket kvar att äta. Det serveras vin vilket känns väldigt ovant. Håller mig dock till juice för egen del, då jag ska köra bil på kvällen. dessutom är det alldeles för tidigt på dagen för min del för att dricka alkohol.
14.00 Avslutningssession i konferensen Open Days som hålls parallellt med Regionkommitténs oktobermöte. Polske kommisionären Danuta Hübner är en av talarna liksom Regionkommitténs ordförande, Luc Van den Brande.
16.00 Tar bussen ut till flygplatsen.
16.30 Letar upp en lugn hörna och förbereder min presentation på helgens moderatkonferens.
18.00 Beställer middag på en av flygplatsens restauranger. Efter en halvtimme har jag inte blivit serverad och tiden börjar bli knapp. Det visar sig att de hade missat i köket och inte ens påbörjat den. Inser att jag inte hinner vänta längre utan betalar för Coca-Colan och går irriterad och hungrig därifrån.
19.30 Planet till Stockholm avgår i tid. Äter några tuggor på en halvljummen vegetarisk pasta. Abetar lite mer och tar en tupplur.
22.30 Äntligen hemma. Fikar med familjen.

Fredag
07.30 Frukostmöte med Rotary. Intressant föredrag om ostron av Urban Standar från Firren.
08.45 På kontoret. Får lite extra egen tid då vår BRÅ-samordnare är hemma med sjukt barn. Bloggar.
11.00 Invigning av den nya Millesskulpturen "Till en annan värld" i rondellen utanför OK-macken. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth håller ett fantastiskt bra tal och avtäcker skulpturen. Har inte sett den i full skala tidigare, men den är otroligt fin. Passar mycket bra ihop med Lidingös hälsoprofil.
13.15 Kort möte med näringslivschefen.
13.30 Tar hand om post och mail. Gör färdigt förberedelserna inför konferensen.
15.00 Möte med vår gruppledare Kjell Treslow och föreningsordförande Allan Palm.
15.45 Åker i gemensam tropp till den moderata fullmäktigegruppens årliga höstkonferens. Gunnilla Sjöberg, analyschef på moderaternas riksorganisation inleder med att berätta om opinionsläget.
20.00 En halvtimme försenade är det äntliogen dags för middag på a la carte-restaurangen på M/S Galaxy. Servicen är under all kritik. När vi frågar efter vinlistan får vi bara till svar: rött eller vitt. Eftermycket tjat får vi in en vinlista som dock saknar priser. Jenny som jag har till bordet hade beställt vegetarisk kost och serverades en getosträtt som hon inte tålde. När vi frågade servitrisen om hon kunde ordna fram något annat fräser hon bara bara tillbaks att det är beställt vegetariskt och hänvisar Jemmy till salladsbuffén.'
01.15 Läggdags efter en ganska lugn kväll i färjans bar. Vaknar flera gånger under natten av välkomst SMS från finska mobiloperatörer, men kan inte stänga av telefonen då den också är min väckarklocka.

Lördag
07.30 Går upp och duschar.
08.00 Frukost. Äggröran är sockrad så jag nöjer mig med några smörgåsar och ett glas juice.
08.30 Konferensstart. Strul med AV-utrustningen. Tekniker tillkalas och så småningom kan vi sätta igång. Halvtidsavstämning: vad har vi gjort hittills av det vi lovade i valet? Hur ska vi hantera en del besvärliga frågor framöver? Och sist men inte minst, kampanjplanering inför valet nästa år. Konferensen störs dock rejält av dunket från dansgolvet ovanför och när båten ska lägga till respektive kasta loss i Mariehamn blir ljudnivån olidlig samtidiogt som hela rummet skakar och vibrerar. Silja Line/Tallink är en stor besvikelse, så nästa är blir det nog Cinderella igen.
18.15 Båten anländer i Stockholm. Skjutsar hem några partivänner.
19.00 Hemma igen och middagen står framdukad. Vilken lyx!
20.00 Sjunker ner i TV-soffan och tittar på Sverige-Portugal.

Söndag
08.10 Vaknar utvilad. Åter frukost i lugn och ro och läser tidningarna.
11.00 Britta och jag tömmer båten inför vinterförvaringen.
13.00 Lagar lunch.
16.00 Går på hundpromenad med Britta. 5 km runt Långängens naturreservat. Skönt att få röra på sig; sittfläsket har använts alldeles för mycket den sista veckan.
17.45 Landshövding Per Unckel ringer.
18.00 Middag hemma med svärmor, Brittas lillebror Jonas och hans sambo Kajsa. Kajsa är en härlig tjej som också bloggar. Vi står långt ifrån varandra politiskt, men hon är fantastiskt trevlig och att läsa hennes humoristiska betraktelser är alltid väldigt roligt.
21.00 Innebandy. Veckans bästa. Ett gäng medelålders män som ger järnet och knappt kan någonting om de officiella reglerna. Men kul har vi, svettiga blir vi och utlopp för veckans aggressioner får vi.
22.30 Åter hemma. Tittar på den inspelade partiledardebatten.
24.00 Läggdags. Veckan är slut.

1 kommentar(er):

Anonym,  13 oktober 2008 13:12  

Hej Paul och stort tack för såväl guidning, underhållning som entusiasm i samband med vår övning på Lidingö. Jag har en hälsning från mina nordiska kollegor - de var supernöjda med hela övningen. Och det var faktiskt roligare och skönare än jag trodde att gå stavgång!

Mvh
Sven Otto

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP