2008-10-13

Mona Sahlin är inte mogen uppgiften

Precis som Sanna Rayman skriver i SvD har Mona Sahlin verkligen lyckats trassla in sig i regeringsfrågan inför de politiska debatter som ska äga rum denna vecka med start i gårdagens SVT Agenda.

Med skjuts i opinionen och en regering som varit kritiserad för sin hantering av FRA-frågan hade socialdemokraterna alla möjligheter i världen att rycka åt sig det politiska initiativet. Men Mona Sahlin visade sig inte vara mogen uppgiften.

Under debatten stod det klart för alla och envar (oavsett vad man tycker i sakfrågorna) att en enad Alliansregering möttes av en splittrad opposition. Tydligast illustrerades inte detta av vad som sades, även om det var nog så tydligt, utan av Mona Sahlins och Lars Ohlys kroppsspråk.

Det var uppenbart att här stod två personer som inte kommer överens och inte vill samarbeta med varandra. Lars Ohly sannolikt för att han vill ha en friare roll innan valet och kunna locka väljare från s och mp med vänsterpopulism, Mona Sahlin därför att hon tror att utan Ohly i bagaget kan hon lättare presentera ett attraktivt alternativ för de väljare som rör sig över blocken.

Strategin, som kanske såg bra ut på pappret, misslyckades dock helt. Dels hade Sahlin underskattat fackets skepsis till miljöpartiet, dels hade hon inte förankrat vägvalet inom socialdemokratin. Således fick hon göra en pinsam reträtt alldeles lagom till den debattomgång som nu pågår.

Dessutom visar splittringen på vänsterkanten att ingen vet vad en röst på socialdemokratin verkligen innebär. Är det Lars Ohlys skattehöjarpolitik som väntar eller Maria Wetterstrands tillväxtfientliga förslag som exempelvis riskerar att helt stjälpa ett företag som Volvo.

Det som har varit socialdemokraternas starka kort, nämligen regeringsduglighet och ekonomiskt ansvarstagande har istället blivit Alliansregeringens trumfkort. Delvis beroende på Sahlins och socialdemokraternas klavertramp, men också på Fredrik Reinfeldts gedigna alliansbygge och Anders Borgs ansvarsfulla ekonomiska politik.

Övriga källor: SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 DN DN2 Aftonbladet Aftonbladet2 Aftonbladet3 Aftonbladet4

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP