2008-10-18

Fräckt av Sahlin

Med tanke på att socialdemokraterna i decennier regerat med aktivt eller passivt stöd av kommunister är det ganska fräckt av Mona Sahlin att som i gårdagens duell med statsminister Fredrik Reinfeldt i Studio Ett avkräva ett besked om att regeringen avgår om sverigedemokraterna får en vågmåstarroll.

Själv är hon efter förra veckans krumbukter t o m villig att ge Lars Ohly, som tills nyligen envisades med att fortfarande kalla sig kommunist, en ministerpost.

Sahlin är alltså inte bara beredd att regera med ett passivt stöd från ett parti med en synnerligen problematisk demokratisk tradition. Hon överväger dessutom att bjuda in dem i stugvärmen.

Den svenska grundlagen är så utformad att en regering kan sitta kvar så länge inte en riksdagsmajoritet röstar emot den. Det har socialdemokraterna själva utnyttjat, inte minst under jämviktsriksdagen 1973-76.

Därför finns det ingen anledning för Fredrik Reinfeldt att redan nu bestämma sig för att avgå om sverigedemokraterna blir vågmästare men inte vill göra gemensam sak med Sahlin och aktivt fàlla regeringen.

Det väsentliga är inte om sverigedemokraterna ger regeringen ett passivt stöd utan vilken politik som bedrivs. Här kan man jämföra regeringens initiativ att tillåta arbetskraftsinvandring mot Göran Perssons tal om "social turism" eller socialdemokraternas förslag att förbjuda flyktingar att bosätta sig var de vill.

Dessutom, om det skulle vara så illa att vi får in ett främlingsfientligt parti 2010 är det inte enbart regeringens ansvar huruvida sverigedemokraterna får något inflytande. Socialdemokraterna kan faktiskt låta bli att väcka misstroendevotum och istället bidra till breda politiska lösningar i riksdagen. Eller så skulle miljöpartiet, precis som i många kommuner, kunna ingå i en koalition med Alliansen.

Alternativen är många och än så länge sitter inte sverigedemokraterna i riksdagen. Därför är det rätt meningslöst att som Moma Sahlin ägna sig åt olika spelteorier. Väljarna vill nog hellre ha besked om vilken politik partierna står för.

Källor: Aftonbladet Aftonbladet2 DN SvD

1 kommentar(er):

Anonym,  18 oktober 2008 19:59  

Man får väl vara lite pragmatisk. Har SD ett bra förslag får man väl inte vara sämre än att man kan säga så. Om SD stödjer aliansen så är det också OK. Det är innehållet som är viktigast. Dessutom idag är det inte politikernas makt som är problemet. Problemet är att tjänstemän har alldeles för mycket makt utan ansvar.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP