2009-11-13

Både Vellinge och Malmö förtjänar kritik

Vellinges kommunledning borde tänka om. Deras syn på flyktingar är inte förenlig med den liberala grundsyn som präglar Moderaterna.

Att säga att flyktingpolitiken är ett statligt ansvar är att göra det väldigt enkelt för sig. Staten tar faktiskt ett stort ekonomiskt ansvar under introduktionstiden och när det gäller ensamkommande barn och ungdomar är ersättningen mycket generös. Nu är även ett lagförslag på väg fram som innebär att staten ska ta över ansvaret för att få flyktingar i arbete.

Men någonstans måste flyktingar bo och deras barn gå i skola. Precis som för alla svenskar sker detta i någon av våra 290 kommuner. Men i Vellinge är just flyktingar inte välkomna.

Samtidigt kan jag förstå Vellinges reaktion på att Malmö stad utan att ens kontakta Vellinge öppnar ett flyktingboende i kommunen.

När Lilla Edet gjorde samma sak i Alingsås kallade Migrationsverketsgeneraldirektör, Dan Eliasson, Lilla Edets agerande för "simpelt och futtigt" vilket ledde till att kommunen istället sa upp avtalet med verket.

När tänker Dan Eliasson ta sin partikollega Ilmar Reepalu i örat och säga att hans agerande är "simpelt och futtigt"?

Källor: SvD SvD SvD SvD SvD SvD DN DN DN Aftonbladet Aftonbladet

Läs även: Kent Persson Kent Persson Kent Persson Mina Moderata Karameller DN SvD Charlie Levin Torbjörn Rosdahl

25 kommentar(er):

Anonym,  13 november 2009 kl. 17:47  

Lågt Paul att du ger dig på dina partivänner nere i Skåne! Det är väl enkelt att sitta uppe i Lidingö och ha "fina" humanistiska värderingar, för i Skåne är ju alla så hemska!!

Nej tänk om, I Vellinge har vi inte de problem som finns på många andra håll. Det kan inget ändra på. Så vill vi ha även fortsättningsvis.

Om det inte passar kommer allt fler framstående svenskar i rask takt lämna landet, över 400 000 svenskar har redan gjort det. Men det beskrivs aldrig i media, och skälen anges aldrig. Skatter och krångel och allmänt flum vet jag är några av orsakerna till att många inte vill komma tillbaka. Istället fylls det på med flyktingar från Irak....Ja vad säga? USA borde väl ta sitt ansvar, det var ju de som drog i gång den saken i alla fall. Mer återhållsamhet borde vara.

I Sverige får ingen vara vare sig rik eller hävda rätt till avskild- het och lugn. Jag vill absolut ha "fina" villaområden, det är ju det man betalar för!! Avundsjukan är stor i sosse Sverige och minst lika mkt i medelklassens "halvdana" s.k. moderatparti.

Varför tar inte Du och Din familj hand om något ensamtående flyktingbarn tex? Du vill ju att andra skall göra det. Varför tar inte stolpskotten på Expressen hand om varsitt barn? Det är lätt att kräva då andra betalar! Nej hjälp folk på plats, och varför vågar ingen säga det självklara?? Sitter inte du i styrelsen för polisen, tala med gränsspolisen så får du höra vad dom tror om hur den här organiserade inresandet går till. Stora pengar, och organiserad brottslighet skulle inte förvåna om det låg bakom. Men det vågar ju eller vill ingen ta i. Nej fortsätt ni med ert mjäkiga daltande. Inte ska man då rösta på S eller M i nästa val heller. Vi skulle behöva en Silvio i Sverige också, ha,ha...!!

Paul Lindquist 13 november 2009 kl. 19:09  

Det är ju knappast så att nyanlända flyktingar förväntar sig att få bosätta sig i de "fina villaområdena", inte heller att Migrationsverket ställer sådana krav.

Men därifrån är steget oerhört långt till att säga att de inte kan få bo någonstans i en kommun.

Har du förresten tänkt på att de 400 000 svenskar som du säger har lämnat landet är invandrare där de nu bor. Tänk om de länderna hade samma njugga inställning till invandring som du vill att Sverige ska ha, då hade dessa svenskar inte haft någonstans att ta vägen.

Är det självklart för dig att en svensk ska få söka sin lycka någon annanstans, men ingen utifrån ska vara välkommen hit? Det är inte bara ologiskt, det är rent ut sagt egoistiskt. Jag förstår att du väljer att vara anonym.

Anonym,  13 november 2009 kl. 19:59  

Muntra svar värre ser jag, har ni så här roligt på partimötena också?
Är det därför det är så få i politiska föreningar idag, ha,ha...

Nu allvarliga punkter:
1) Vem var det som talade om
"att snart åker väl flyktingbarnen Limosin till hemspråks-undervisningen"?
SVAR f.d. M-ledaren Ulf "uffe" Adelsohn. Han är soft!!

Fick han rätt, ja nog får de en hel del alltid. Nej vem vet, snart kräver väl Migrationsverket att de skall bo på Östermalm också!

2) Snackar vi svenskar på solkusten eller nere på Rivieran kommunalrådet?? Så är det hårt arbetande individer som gjort rätt för sig och betalat mördande skatter. Och som faktiskt, överlevt Sveriges mördande skatter och lyckats få ihop en förmögenhet trots politikers illvilja! De njuter av livet och softar, välförtjänt. Jobbar, sociala, trevliga och gör rätt för sig alltså. Svenskar är mkt uppskattade utomlands! Det är INTE alla....

Får man ge svenskar beröm, eller tolkas detta också som fientligt??

Framför allt kräver man inte del av andras välfärd och man jobbar och betalar skatt i en utsträckning som inte ens kan jmf med hur bra de nya som kommer hit får det.

Anpassar sig gör man också, tala med lite ambassadörer så lär du dig det.

Lidingö eleverna kanske snart också får sällskap av "flyktingbarn", det man hört är ju att de inte i så fall kommer jublar precis, men ni politiker lyssnar ju inte på vanligt folk. Vellinges moderatparti verkar mkt ärligare än Lidingös i alla fall, tror att Vellinges invånare har mkt gemensamt med Lidingöborna. Det vet jag. Ni politiker är lika i stort sett över allt, med undantag för uppriktgheten i Vellinge. Holm gillade jag mkt och många andra är bra också.

3) Du undviker frågan om polisstyrelsen och bakomliggande orsaker, dåligt! Och skulle Du och dina kollegor öppna upp hemma hos Er? Inget svar- talande tystnad. Varför ska då vi andra göra det på sikt?? Och visst skulle vi väl behöva en Silvio!! Vore grymmt bra, ha,ha :-)

//Anonym,
pga Politisk korrekthet, bra att Du förstod det:-)

Anna-Karin Eriksson,  13 november 2009 kl. 22:43  

Du säger att Vellingemoderaterans syn på flyktingar inte är förenlig med den liberala grundsyn som präglar Moderaterna. Om så är fallet, hur kommer det sig att ni har valt Lars-Ingvar Ljungman, mannen som förkroppsligar just denna unkna syn på flyktingar, till ordförande i er valberedning? Hur kan han vara förbundsordförande i Skånemoderaterna? Vad gör han, denne mörkerman, som ledamot för moderaterna i regionfullmäktige? Nej vet du vad, om ert prat om liberal grundsyn och humanism ska ha minsta trovärdighet i framtiden måste ni städa i de egna leden. Tala inte om det här som ett Vellingeproblem när det är ett moderatproblem!

Vänliga hälsningar

Anna-Karin Eriksson
(som faktiskt gick på pratet om nya moderaterana inför förra valet, men se i nästa får ni inte min röst. Och jag är inte ensam! Efter vad som kommit upp till ytan om Lars-Ingvar Ljungman och hans partikamrat Carina Larsson (som är nominerad till regionfullmäktige 2010) skäms jag som en hund över att ha lagt min röst på ert parti!)

Anonym,  13 november 2009 kl. 23:03  

Fler som Ljungman och Carina Larsson behövs, det är fel politik som förs. ALLA vet det. Få vågar stå för det. Som vanligt krav på att oliktänkande ska "rensas ut". Hur huministiskt är det då? Eller gäller det bara när det passar....

Anonym,  14 november 2009 kl. 00:45  

”Detta är ovärdigt och inhumant, och skälet är att endast 98 av Sveriges 290 kommuner vill ta emot ensamkommande barn.”

Detta skrev Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson i augusti i år. Det är alltså varken ett borgerligt, överklass- eller moderat problem! Det är ett socialdemokratiskt, kommunistiskt, liberalt och grönt problem också.

”Vellinge-skandalen” en bara en välregisserad peka-finger-attack skapad av toppstyrda röda bloggare och Netroots för att dra bort uppmärksamheten på sin egen brist på att kunna hantera problemen i s-kommunerna!

Anonym,  14 november 2009 kl. 00:58  

Vellinge är ett bra exempel på en välskött kommun, varför tar ingen upp det? sossar, ungmoderater, nya moderater, folkpartister, kyrkan ja snart sagt alla stämmer in i flyktingmottagningens förträfflighet. Landet lagom går under, kanske lika väl. dags att fly till Norge?

bloggare på icedaniel.se 14 november 2009 kl. 02:22  

Ha, ni har roliga partivänner i skåne. Oppositionsrådet i Malmö nu SD, Sten Andersson satt ganska många år för M i riksdagen.

Anders,  14 november 2009 kl. 10:11  

”Detta är ovärdigt och inhumant, och skälet är att endast 98 av Sveriges 290 kommuner vill ta emot ensamkommande barn.”

Det stämmer faktiskt inte. Långt fler kommuner tar emot fast de saknar avtal. Migrationsverket kräver nämligen att man tar emot minst fem barn för att de ska skriva avtal. De som tart emot, men färre får inget avtal.

"Landet lagom går under, kanske lika väl. dags att fly till Norge?"

Det är inte säkert att de vill ta emot flyktingar de heller...:-)

Anonym,  14 november 2009 kl. 11:24  

Läser i dagens upplaga av Svd att regeringen nu vill göra det enklare för anhöriga att komma hit! MEN om de har anhöriga så är de väl inte ensamma? Som hela tiden sägs i media.

Nu får vi oreglerad massinvandring, men det har vi väl redan?

Patetiskt att se att alla bråkar på lilla Vellinge, är förebilden Rosengård eller?

Du som kommenterar Norge, Nej de har en bättre flyktingpolitik men bäst har Danmark. Broderfolken håller väl ihop? Norge har ju tillhört Sverige och Sverige Danmark, och vise versa.

/ Claes Eriksson

Anonym,  14 november 2009 kl. 11:59  

Tragiskt att alla politiker tycker om den här utvecklingen. Det kan inte vara rätt.
MEN -än är inte den siste svensken borta i alla fall!

"Kyrkviken bo"

Anonym,  15 november 2009 kl. 19:44  

Ojdå!
Här censurerades ett rätt oskyldigt inlägg bort som handlade om hur kanadensare på ett skämtsamt sätt ser på motsvarande problematik på deras hemmaplan.

Det är illa om det är så att det är på den nivån taket ligger för att kommentarer ska plockas bort. Riktigt illa.

Paul Lindquist 15 november 2009 kl. 20:37  

Ett skämt som syftar till att påvisa att invandrare enbart är arbetslösa drönare som lever på bidrag är varken roligt eller oskyldigt utan bara plumpt och visar på en främlingsfientlighet som jag inte vill att min blogg ska vara en plattform för.

Dessutom är invandringen i Kanada en politisk icke-fråga, så det illustrerar inte alls kanadensarnas inställning utan enbart dina egna fördomar.

Anonym,  15 november 2009 kl. 23:34  

Såg det borttagna inlägget, inget farligt med det väl. NEJ alla invandrare är inte drönare och arbetslösa, men en hel del är i alla fall utan jobb! Varför? Ja inte är det pga rasism som jämnt tas upp i alla fall. Marknaden är rationell, de har naturligtvis av flera skäl svårt att konkurrera med den mkt kvalificerade svenska arbetskraftsutbudet.
Och då kanske det inte är så lyckat att vara här eftersom det då blir mkt bidrag och så liksom. Holm i Vellinge sa ju en gång att socialbidragen borde ges till företag istället och så fick de jobba istället för att bara få stöd.
Nej jag vill inte ha hit fler nu, snarare borde man fundera på att hjälpa många av dessa att återvända hem. Vilket nog många av dem också vill. Har för mig att man hade ett sånt projekt då det gällde balkanflyktingarna , blev rätt så lyckat och samhällets direkta kostnad tjänades snabbt in om man slår ut det på alla år dom annars skulle ha varit här. Plus kostnader för skola, vård, omsorg, bidrag m.m. Jag har inget emot kvalificerade, ekonomiskt stabila och högutbildade personer från Europa, Kina/asien, USA, England eller Ryssland. Men det ska va reglerat och svenska företag ska tjäna på det. Ingen anhöriginvandring, och nästan ingen asylinvandring vore bra. Hjälp dem på plats om det går, istället för att slösa biståndspengar som det stått om i tidningen nu Svd.

Hoppas mitt inlägg får komma med i alla fall, politiker måste sluta se vanliga Svensson som rasist, det finns goda skäl för kritik. Vem vill att Sverige utv till Rosengård, så blir det inte säger en del. MEN ingen sa för 20 år sen att det skulle bli som det blivit idagens Rosengård heller. Vem ska man rösta på när ingen lyssnar??

Jonas Lundgren 16 november 2009 kl. 10:18  

Hej

Bra Paul att du också kritiserar Vellingemoderaternas agerande.

Tråkigt att Moderaterna i Vellinge fiskar röster från Sverigedemokraterna genom att ta över inte bara deras retorik utan även deras praktiska politik.

Vill slå ett slag för Lidingövänsterns och Socialdemokraternas förslag till kommunstyrelsen om att Lidingö ska ta emot 150 ensamkommande flyktingbarn. En solidarisk flyktingpolitik, med även Lidingö som ett kugghjul i systemet.

Mvh
/Jonas Lundgren
Vänsterpartiet Lidingö

Anonym,  16 november 2009 kl. 10:46  

Jonas!
150 st, enl media rör det sig om minst 500 st/år.
Det innebär enl dig att Lidingö ska ta emot 30 % av det totala antalet.
Oseriöst inlägg, vad vill du uppnå?

Du är väl medveten om att 150 st skulle stöta på stora praktiska problem och stort lokalt motstånd!

Är det inte bättre, att kommuner som vill ta emot tar emot?

Bäst vore att dessa fick hjälp med hemresa omgående, då skulle den här sortens beteenden upphöra efter en tid, trenden avtog nog då.
Ni kommunister är udda, tur att ni inte får så mycket röster här ute, heller!

Paul Lindquist 16 november 2009 kl. 13:06  

Anonym!

Självklart får dett inlägg vara kvar så länge du argumenterar i sak för din ståndpunkt, däremot kommer jag även framöver att radera rasistiska skämt. Sen är det en annan sak att jag inte håller med dig. du ser flyktingar enbart som en kostnad, jag ser dem som en potentiell resurs.

Paul Lindquist 16 november 2009 kl. 13:14  

Jonas!

Nu var det ju inte så att S och V hade föreslagit att Lidingö skulle ta emot 150 ensamkommande barn, utan 150 flytingar vilket är en helt anna sak (i år kommer vi ta emot ca 90 stycken om jag minns rätt).

Du kan också fundera på hur realistiskt det skulle vara att hitta 150 familjer på Lidingö som både vill och är lämpade att ta hand om dessa barn, alternativt var och hur vi skulle kunna bygga upp en institution för så många barn på kort tid.

Lidingö har hittills tagit emot endast ett par barn. Jag tycker att vi kan göra bättre än så och därför har kommunstyrelsen på mitt initiativ gett förvaltningen i uppdrag att se över hur detta ska kunna åstadkommas.

Till sist föreslår jag att du tar och pratar med dina partivänner i Fagersta varför de likt Vellinge inte heller har tecknat något avtal.

Anonym,  16 november 2009 kl. 15:55  

Paul Lindquist!

Du skriver att kommunledningen och Du vill öka ambitionerna, alltså ta hit fler s.k. flyktingbarn.

Det tycker jag låter riktigt dåligt!! Ni kan räkna med protester och namnlistor om det kommer 150 st, helt horibelt förslag.

Hoppas det bara är kommunisterna som tycker så och att ni inte ändrar er.

Varför ska just Lidingö spela samvete? Vi har väl inget bättre här än nån annan stans. Medias tal om "rika" kommuner är bara strunt, det rök ju med skatteutjämningen!

Låt de kommuner som är sosse styrda och som kritiserar, visa att de är "duktiga" då. Då kan de ta emot alla själva. Dubbelmoralen skiner igenom, som du skrev själv i kommunistiska Fagersta var det ju inte många nyanlända =0...

Är inte kommunens ekonomi ansträngd? Är inte statens ekonomi ansträngd? Allt handlar om prioriteringar.

Samtidigt som dessa alltså skall få full service så kastas gamla Elsa 84 år, som lever på magra 5 000 kr i månaden, på soptippen!

Hon har jobbat ett helt liv, är kanske änka, och har inget vidare pga att regeringen snålar in på äldre fattig pensionärer. Är det humant att nån som bidragit ett helt liv ska behöva gå å va orolig för en tandläkarräkning på 700 spänn?

Skam går på torran land!Sveriges politiker, när ska ni inse att ni är valda för att först och främst ta hand om er egen befolkning??

Hur svårt kan det vara... Det hela ser ut att ha blivit nån tävling om vem som är mest "human", hur humant är det att ge vissa (anlända) gräddfil samtidigt som de som säkert skulle behöva hjälp finns på plats i fattiga länder. Dom får ingen hjälp alls! Dumhet är vad det är, naivt.

Gillar inte direktör Percy Barnevik sen fallskärmsskandalen, men hans synsätt på bistånd är riktigt.

Ekonomisk tillväxt och entreprenörskap i dessa länder, på plats ,kan lösa världens fattigdom inom 50 år.
Inget annat, definitivt inte att skapa samhällen som i grunden blir instabila. att skylla allt på rasism, att folk är dumma osv är inte hållbart i längden.

Ser du alla reaktioner du får, tex här på sidan enbart som uttryck för dumma svenskar som är rasister? Med en sån analys bådar framtiden i så fall inte gott. Tur man trillar av pinn pga ålder snart!!


hälsn,
Jens W,

Paul Lindquist 16 november 2009 kl. 17:24  

Jens!

Om du läste mitt svar till Jonas hade du sett att det inte är aktuellt att ta emot 150 ensamkommande barn på Lidingö. Däremot ska vi nog kunna ta emot några stycken. Om alla kommuner hjälps åt så räcker det långt.

Anonym,  16 november 2009 kl. 17:53  

Paul!
Har alltid röstat moderat, men nu är det kanske slut med det... Du är vårt kommunalråd och nu får Du beskriva hur Du ser på regeringens och Migrationsverkets översittarfasoner?

Idag presenterar Billström och GD för Migrationsverket att de framöver skall strunta i om kommunerna vill ta emot eller inte.

"barnens rätt går före", med det argumentet kan alla världens barn komma till Sverige och kommunerna som får ta hand om det har inte rätt att säga nej.

Vad blir nästa steg vad kommer sedan tvingas på kommunerna från staten. Skall vi ha kommunalsjälvstyrelse? Har du några kritiska synpunkter på hur regeringen nu agerar? M kommer tappa på det här var så säker, många Lidingöbor ogillar översitteri. Och varför vågar ingen moderat kritisera partiledningen inne i stan??

Jens W

Anonym,  16 november 2009 kl. 20:06  

Det här borde Paul L , läsa:
instämmer helt med signaturen
Jens!

http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/13/demokratisk-nytta-att-vellinge-tors-vara-kommun-och-ta-en-strid-sin-sjalvstandigh

Anonym,  16 november 2009 kl. 22:08  

Alla vill väl inte ha det som Södertälje. Som 2005 betalade 167 miljoner i socialbidrag och är nu uppe över 220 miljoner De är nu tvungna att tiga mer pengar av staten.Sen som lök på laxen en väldigt hög kriminalitet och bränder i parti o minut.Det är väl just sånt här Vellinge vill undvika och många andra kommuner tänker nog lika dant.

Olof,  17 november 2009 kl. 00:40  

Jag tycker inte att moderaterna i Vellinge bör tänka om. Varför skall de göra det när en bred majoritet av Vellingeborna helst ser att kommunen inte tar emot flyktingar? Jag rekommenderar följande kommentar av bloggaren Oskorei:

http://oskorei.motpol.nu/?p=2022

Paul Lindquist 17 november 2009 kl. 07:59  

Olof!

Du har uppenbarligen inte läst dagens tidning: http://www.dn.se/nyheter/sverige/vellingebor-for-transitboende-1.995891

63 % av Vellingeborna är positiva till boendet för flyktingbarn, endast 18 % är emot.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP