2009-11-01

Planekonomiskt experiment i (S)ödertälje

Södertälje bildar ett gemensamt byggbolag tillsammans med PEAB meddelar kommunstyrelsens ordförande, Anders Lago (S), i ett pressmeddelande. Motivet som anges är att arbetslösa ungdomar ska få jobb.

Men som kristdemokraternas gruppledare i Södertälje, Robert Halef, så klokt påpekar innebär detta att konkurrensen sätts ur spel. Inga andra byggbolag än PEAB har erbjudits möjlighet till detta unika delägarskap i ett bolag vars andra ägare inte kan gå i konkurs.

Sannolikt kommer de framtida byggprojekten inte heller upphandlas i fri konkurrens, för inte lär Södertälje kommun vilja stå där med ett bolag som går med förlust, eller...? I vilket fall blir det fel gentemot skattebetalarna hur man än gör.

Men helgar inte ändamålet medlen då? Nej, för skattemedel ska aldrig investeras i riskfyllda kommersiella satsningar (vilket byggprojekt de facto är). Dessutom blir det inte fler arbetstillfällen för att kommunen går in som delägare i ett bolag. Det styrs i det här fallet istället av efterfrågan på projekt och det senare påverkar kommunen bäst genom markansvisningar och detaljplaner.

Men att Anders Lago på det här sättet riskerar skattebetalarnas pengar i ett planekonomiskt experiment förvånar mig egentligen inte, däremot begriper jag inte varför Moderaterna i Södertälje inte säger nej.

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP