2009-11-28

Bra förhandlat av Reinfeldt

Cecilia Malmström blir kommissionär för migration, gränskontroll och polisfrågor. Det är utan tvekan en av de tyngre och viktigare posterna i den nya EU-kommissionen, vilket är ett kvitto på Fredrik Reinfeldts förhandlingsförmåga och speglar sannolikt också hans framgångsrika sätt att leda EU under det svenska ordförandeskapet.

Visst finns det ännu tyngre poster, men de stora medlemsländerna kräver naturligtvis sin andel och att Sverige likt Finland skulle kunna axla ekonomiportföljen är uteslutet så länge vi inte accepterar Euron. Likaså skulle vi aldrig kunna komma ifråga för den viktiga jordbruksportföljen då vi är på kollisionskurs med Frankrike, Polen, Spanien och flera andra länder som gynnas av att ungefär halva EU:s budget utgörs av jordbruksstöd.

Malmströms portfölj är utan tvekan den tyngsta Sverige hittills har haft, vilket ställer stora krav på att den nya svenska kommissionären visar resultat. Att realisera målet om en gemensam migrationspolitik är oerhört viktigt och med Lissabonfördraget följer också ett ökat samarbete mot den organiserade brottsligheten, något som får allt större betydelse.

Källor: SvD SvD SvD SvD DN DN DN DN DN DN Aftonbladet Aftonbladet Expressen Expressen Expressen

1 kommentar(er):

Kurt 28 november 2009 kl. 12:19  

Ja naturligtvis ville Fredrik Reinfeldt implementera samma övervakning som han infört i Sverige, också i resten av EU.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP