2009-11-09

FN har faktiskt inte kritiserat Sverige

I såväl Svenska Dagbladet som Dagens Nyheter och Aftonbladet skriver man idag att FN kritiserar Sverige för brott mot det mänskliga rättigheterna. Men det stämmer faktiskt inte.

Sant är att FN:s råd för mänskliga rättigheter förbereder en granskning av Sverige. Det är inget konstigt i det, man granskar alla medlemsländer och nu har turen kommit till Sverige.

Inför den granskningen har Svenska FN-förbundet tagit fram en rapport som kritiserar Sverige på en rad områden.

Men Svenska FN-förbundet är inte detsamma som FN, det är en paraplyorganisation för en rad fackförbund, freds- och solidaritetsgrupper, ungdoms- och kvinnoföreningar samt miljöorganisationer vars inriktning är att sprida kunskap om FN och påverka Sveriges regering, Det är i allra högsta grad en politisk organisation (om än inte partipolitisk), som bl a vill förbjuda Sverigedemokraterna. Svenska FN-förbundet leds av den socialdemokratiske riksdagsledamoten Aleksander Gabelic.

Att det för allmänheten kan vara svårt att skilja på FN och Svenska FN-förbundet är förståeligt, men när landets ledande tidningar blandar ihop internationellt samfund, vars kredibilitet normalt är mycket hög när de uttalar sig, med en svensk folkrörelseorganisation, vars ordförande åtminstone kan misstänkas gärna vilja kritisera regering ur ett rent partipolitiskt perspektiv, då är det desto allvarligare.

Läs även: SvD

6 kommentar(er):

Unknown 9 november 2009 16:49  

Jag var också mycket förvånad över rubriken. Artikeln nämner Svenska FN-förbundet, men vem tänker på det när huvudrubriken säger något helt annat.

Jag tycker också att det är svagt att tidningarna inte klarar av att beskriva verkligheten. Skärpning SvD.

JC, Cannes
(tidigare anställd inom en FN-organisation, men inte en NGO)

Anonym,  9 november 2009 19:09  

-"Ett exempel är att vissa papperslösa tonåringar måste betala för att få gå i gymnasiet".
FN skulle ALDRIG kritisera Sverige för detta då mycket få länder ens låter papperslösa stanna kvar i landet om de får tag i dem.
Den FN organisation man pratar om är dessutom styrd av Egypten, saudiarabien mfl, de är väl knappast länder med mänskliga rättigheter. Däremot har de en agenda.
Varför ska Sverige bli en fristad för ekonomiska flyktingar? Det har vi inte råd med, det är tillräckligt dyrt att försörja alla ekonomiska flyktingar som redan är här.

Pelle,  9 november 2009 19:30  

ja ja, jag skulle INTE bli förvånad. Så jäkla humant är inte sverige som vissa vill påskina.

Anonym,  9 november 2009 23:33  

Är det tidningarna eller organisationen som sådan som begår ett gravt misstag genom s.k. falsk marknadsföring? En röd (ill-röd sådan) och odemokratisk organisation som har som enda agenda att krossa Sverigedemokraterna, ett demokratiskt parti som kanske mer än en helv miljon personer i Sverige sympatiserar med!? När man också läser att kvinnovåldet ökat och man kritiserar Sverige för detta så måste man begära statistik från myndigheterna för att få fram VEM som vålför sig mot sveriges kvinnor? SKANDAL och inget annat, organisationen borde verkligen stoppas för den är absolut inte seriös. Mvh, Fröken

Paul Lindquist 10 november 2009 08:57  

Fröken!

Låt mig göra det fullständigt klart att jag på inget sätt sympatiserar med din eller Sverigedemokraternas människosyn. Ni värderar människor efter hudfärg och ursprung, det tycker jag är skrämmande.

Däremot tycker jag inte att man för den skull ska förbjuda partiet. Man vinner nämligen inte debatten genom hindra någon att uttrycka sin åsikt utan genom kloka argument. Dessutom vore ju det lika odemokratiskt som Svenska FN-förbundet anser att Sverigedemokraterna är.

Anonym,  11 november 2009 23:45  

Tack Paul, intressant detta med rubrikmakarnas nollkoll i svenska media.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP