2009-11-06

Snillen spekulerar

Mycket tack vare Fredrik Reinfeldts skickliga agerande har nu såväl Polen som Tjeckien ratificerat Lissabonfördraget och engelska Tories gett upp sitt motstånd. Men knappt har bläcket från Vaclav Klaus signatur torkat innan spekulationerna om vilken svensk som ska bli kommissionär har börjat.

Aftonbladet tror att Carl Bildt kan bli ny energikommissionär, däremot menar de att han inte längre är aktuell som EU:s "utrikesminister".

Svenska Dagbladet har ringt runt till riksdagsledamöter och EU-parlamentariker. Enligt tidningen framträder då Cecilia Malmström (FP) och Gunilla Karlsson (M) som favoriter.

Mona Sahlin är sur för att statsministern inte har ringt henne ännu och förhandlat om vem som ska efterträda Margot Wallström. Men redan i onsdags gav Reinfeldt besked att hans statssekreterare kommer att höra av sig till oppositionspartierna på måndag på samma sätt som Göran Persson gjorde på den tiden det begav sig.

Sahlin får nog ursäkta, men efter förhandlingarna med Barack Obama har statsministern åkt direkt till New Dehli för ett nytt toppmöte. Att ringa Sahlin kanske inte ligger högst upp på hans prioritetslista just nu, men självklart kommer oppositionen att konsulteras innan beslutet fattas.

Själv tror jag att Carl Bildt är en lågoddsare. Jag tror inte heller man ska utesluta att han får ansvaret om utrikesfrågorna även om konkurrensen om det uppdraget kommer att vara mycket hårt. Det som talar för att den dörren inte ännu skulle vara stängd är att Sverige till skillnad från de flesta EU-länderna inte lanserat något namn som kommissionär än.

Sverige har också en fördel av ordförandeskapet och hur väl Fredrik Reinfeldt har lett Europa under den här perioden.

Även med en annan portfölj skulle Bildt vara högaktuell och säkerligen klart intresserad med tanke på att hans fru numera är EU-parlamentariker. En annan stark kandidat är Gunilla Carlsson. En sak är dock klar, det kommer att bli en moderat. Uppdraget är alldeles för viktigt för att det skulle ges bort till något annat av Allianspartierna och en tredje socialdemokrat är helt utesluten.

Mitt stalltips är trots allt att Carl Bildt blir ny kommissionär (på vilken post vågar jag inte gissa), att Gunilla Carlsson efterträder honom som utrikesminister och att duktiga Anna Kinberg Batra tar klivet in i regeringen som ny biståndsminister.

Om några veckor vet vi om jag hade rätt eller ej.

Läs även: Kent Persson Expressen Expressen Mina Moderata Karameller Dick Erixon

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP