2009-11-16

Som man bäddar får man ligga

The Pirate Bay är, som de flesta vet, platsen framför andra för illegal fildelning. Männen bakom sajten liksom många av deras anhängare ifrågasätter upphovsrätten och menar att det ska vara fritt att kopiera vad andra har investerat tid, kreativitet och pengar i. Men det gäller tydligen inte när det drabbar dem själva.

Personen som har designat The Pirate Bays logotype har (av ideologiska skäl?) avsagt sig upphovsrätten till den och företaget har inte självt skyddat den. Detta upptäckte Sandryds Handel som tänker sälja USB-hårddiskar med The Pirate Bays varumärke och sålunda har registrerat det hos PRV. Fräckt, javisst och lagligt, absolut!

En av grundarna till The Pirate Bay håller inte med och skriver i ett upprört mail till PRV att det är obegripligt att man kan godkänna "ett så uppenbart plagiat" och vill nu få registreringen ogiltigförklarad.

Själv säger jag bara som man bäddar får man ligga.

11 kommentar(er):

Anonym,  16 november 2009 18:25  

Jag tror den där slipsen har strupit blodflödet till din hjärna. Visst är det uppseendeväckande när PrV trots erkänd "prior art" godkänner en sådan här registrering.

För övrigt tycker jag att ett gäng massavlyssningskramare bör hålla käften när det gäller IT-frågor.

Tor,  16 november 2009 18:56  

Det är otroligt att så många kan missförstå, men det kanske beror på tidningars medvetna överdrifter.

"Männen bakom sajten liksom många av deras anhängare ifrågasätter upphovsrätten och menar att det ska vara fritt att kopiera vad andra har investerat tid, kreativitet och pengar i. Men det gäller tydligen inte när det drabbar dem själva."

Jo, självklart gäller det även detta fall. Det de invänder mot är att det inte längre skulle bli fritt för alla att kopiera och använda logotypen. Jag förstår inte hur du kan få det till att bli något slags dubbelmoral. Det är ju tvärtom - tycka vad man vill om deras inställnings till upphovsrätten - konsekvent.

Anonym,  16 november 2009 21:14  

Jag fick läsa om Tors inlägg ett par gånger innan myntet föll ner. Ja, exakt! Det argumentet rehabiliterar ju Pirate Bay i ett slag. Tack för detta; det är sådana kommentarer och klargöranden vi alla behlöver. Bloggaren Lidingö i Sverige gjorde en tabbe och yttrade sig tvärsäkert utan att undersöka saken. Sådant hafs må straffa sig.
.
Aktuell kommentar och medhäng. Det statliga delägandet i Vattenfall och andra storbolag är i hög grad en illusion. Våra ledande politiker är inkompetenta och i själva verket helt i händerna på storkapital och statsbyråkrati. Visst har regeringen misskött sig. Det skulle en rödgrön regering också ha gjort. Det partipolitiska käbblet är enbart ödsligt. Maud Olofsson framstår som en löjlig figur. Det har Mona Sahlin alltid gjort. Alla partier är skit, men VÄRST är helt klart sossarna. Där är kompetensen och förutsägbarheten Noll åtminstone på rikspolitisk nivå. "Jobbkongressen". Vilket tomhet! Vilket falskspel! Vilket svek! Vilken FARS! - På sin plats en omläsning av H C Andersens saga "Kejsarens nya kläder". Hög tid att släppa luften ur dem!

- Peter Ingestad, Solna

unohansson 17 november 2009 08:26  

Jaså du; du tycker att ett korporativistiskt kuppförsök mellan myndigheten PRV och ett företag för att köra över en gåvoekonomisk allemansrätt är både helt OK och lovvärd. Borde vi kanske flytta svensk lagstiftning tillbaka till medeltiden och återinföra skråväsendet fullt ut?

Anonym,  17 november 2009 09:05  

Typiskt att okunnigt folk börjar sparka och skika när dom inser att dom blivit blåsta. Paul Lindqvist har helt rätt. Piratfolket har gjort en dundermiss och har förmodligen gått miste om 100-tals miljoner som nu andra kan kamma hem på helt laglig verksamhet.

HDR-fotografen 17 november 2009 10:26  

Säg mig, är det illegal fildelning du sysslat med?

http://paullindquist.blogspot.com/2009/08/ipred-la-70-tal.html

http://paullindquist.blogspot.com/2009/06/carl-bildt-i-tensta.html

http://paullindquist.blogspot.com/2008/11/stockholms-fulaste-byggnad.html

scaber nestor 17 november 2009 11:36  

loggan ligger under CC-0, vilket innebär att skaparen släppt den fri att användas av alla, även i kommersiellt syfte.

Så vilka är då PRV att sätta sig över det beslutet?


Sandryds Handel behövde inte registrera varumärket för att få använda det, däremot hindrar de andra att även de tjäna pengar på loggan.

Anonym,  17 november 2009 19:06  

Hindra andra ... Just det. Sandryds är pålästa, kör efter de lagar som vi skapat och slipat på internationellt inom immaterialrätt sen 1884 och har förmodligen redan ökat sin försäljning några 100% genom exponeringen av nyheten i media. CC=Creative Commons är en uddlös intresseorganisation som lever på donationer och som hjälper skapare av texter, musik etc. att tala om för allmänheten hur dom kan få utnyttja sina skapade verk. Organistaionen är ingen myndighet.

Staffan Strömbäck 17 november 2009 20:54  

Tyvärr Paul, du är på femton famnar. Läs Tor och Scaber Nestor.

Mvh
Staffan

Anonym,  17 november 2009 21:04  

Tillägg till anonym kl. 19:06:

För att kunna släppa ett varumärke "fritt" måste det naturligvis först vara registerat enligt gällande lagstiftning. Det glömde Pirate Bay folket som trodde CC var en myndighet.

Anonym,  5 december 2009 07:24  

vad jag letade efter, tack

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP