2009-11-17

Jag hade fel

Det är bara att erkänna, jag hade fel. Men jag var faktiskt övertygad om att det skulle bli en moderat EU-kommissionär denna gång, inte bara för att Moderaterna är större än de övriga Allianspartierna tillsammans utan för att personer med insyn i detta hade bekräftat att så skulle bli fallet.

Varför föll då valet på just Cecilia Malmström? Ja den intressanta frågan lär nog en och annan politisk kommentator och ledarskribent fundera på liksom alla politiskt intresserade bloggare.

Att Cecilia Malmström är en utomordentligt duktig politiker är oomtvistat, lite anonym i sin nuvarande roll kanske, men kunnig, vämeriterad och dessutom språkbegåvad - en inte helt oviktig talang i EU-byråkratin. Jag har själv hört henne hålla tal på flytande franska utan manuskript. Sådant imponerar på kontinenten.

Men sådana här tillsättningar handlar inte enbart om talang och meriter utan är en del i ett politiskt maktspel. Varför gav Fredrik Reinfeldt upp den här posten för moderat räkning? Var det i den politiska korrekthetens namn som man utsåg ännu en kvinna till posten och dessutom från Alliansens näst minsta parti? Det blir ju onekligen svårt för socialdemokraterna att med någon trovärdighet kritisera utnämningen (annat än att det förstås borde ha varit en socialdemokrat - igen).

Eller är valet av Malmström en del i ett politiskt läggspel där Folkpartiet fick detta i utbyte mot något annat och i så fall vad? Det får vi kanske aldrig veta, men Fredrik Reinfeldt gör inget oöverlagt, så han har säkert goda skäl för sitt val.

Så även om jag är förvånad över valet är jag övertygad om att Cecilia Malmström, Sveriges första icke-socialistiska kommissionär, kommer att göra ett bra jobb i Bryssel.

Källor: SvD SvD SvD DN Aftonbladet Expressen Expressen

Läs också: Ledarbloggen Johnny Munkhammar Krohniskt Anna Kinberg Batra Gunnar Hökmark GenusNytt Dick Erixon Tokmoderaten Kent Persson Allt om Alliansen Torbjörn Rosdahl DN Aftonbladet Expressen Expressen

2 kommentar(er):

Anonym,  17 november 2009 22:56  

Cecilia Malmström är ett utmärkt val. Hon är en av de få som är klar och koncis i sina åsikter och uttalanden, och snabb i tanken utan att snubbla, någon man direkt får förtroende för.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP