2009-11-11

Hovet drar tillbaka ogenomtänkt "erbjudande"

I förra veckan kom det ett brev från hovet. Inför det stundande kronprinsessbröllopet vill nämligen hovet att landets samtliga kommuner ska göra en plantering på 1,5 kvadratmeter framför Ulriksdals slott. För detta vill hovet ha 75 000:- av varje deltagande kommun. Det är ju också ett sätt att försöka finansiera ett bröllop på...

Alldeles bortsett från att det rimligen inte kan vara en uppgift för landets kommuner att vare sig finansiera ett prinsessbröllop eller bidra till skötseln av en kunglig park, är hovets tajming synnerligen dålig.

Har det helt undgått hovet att vi just nu genomlider den största ekonomiska krisen sedan depressionen och att kommunerna i mycket stor utsträckning drabbats av densamma?

Nu har även media uppmärksammat detta och min kollega i Sollentuna, Torbjörn Rosdahl, blev under eftermiddagen intervjuad i ABC Nytt. Mitt under intervjun ringer det på reporterns telefon och hovet meddelar att man drar tillbaka "erbjudandet".

Det var nog ett klokt beslut, men bättre hade varit om de aldrig hade skickat ut brevet.

Expressen

10 kommentar(er):

Anonym,  11 november 2009 kl. 18:34  

"Smart" drag av Hovet. Dryga 20 millar om hela rojalistiska kommun-Sverige nappat hade varit en fin grundplåt till yran kommande sommar samtidigt som man fått trädgården fixad :) Flyr landet i juni 2010 så man slipper hysterin (=kvällstidningarna & TV´S "nyhetskanaler" ).

Anonym,  12 november 2009 kl. 18:49  

Ännu en självförvållad spik i den kista som sakta leder till att Kungahuset så småningom förpassas till museivärlden med RAÄ som tillsynsinstans. Vi behöver inte påminnas ständigt om den diktatur som Kungahusen stod för under lång tid och som skymtar fram i vissa sammanhang där folket ska stå och buga och visa respekt. Visst kan det vara roligt med pompa och ståt ibland och gamla traditioner så att vi inte glömmer hur Sverige byggdes upp och gick från diktatur till demokrati och ett modernt samhälle, men det måste dras ner på detta någon gång till rimliga proportioner. ”För Sverige i tiden” lyder ju valspråket. Det kanske är dags att använda det även för hur hovet ska utvecklas i tiden. Adelns privilegier är ju avskaffade, så även möjligheten att adlas. Den siste i Sverige att adlades var Sven Hedin 1902. Utvecklingen går osedvanligt trögt inom detta område och fortfarande är ett efternamn som inleds med ”von” oerhört eftertraktat som ett personligt varumärke som öppnar många dörrar oberoende vad man kan bidra med.

Anonym,  12 november 2009 kl. 21:52  

75 000 kr...Alla bråkar, oj vad mycket!!!

Vad kostar flyktingmottagningen???

"Enkla Svensson"

Anonym,  13 november 2009 kl. 00:09  

Till: Enkla Svensson. 57 milj sek per år till Hovstaterna. Borde väl räcka även till ett par bröllop. Dom får väl se om sitt hus som alla andra och spara på onödiga "statsbesök" som kostar massor. PR för industrin? Knappast. Affärskontrakt görs upp av de flesta stora industrinationer utan draghjälp av Kungar. Det brukar räcka med några ur regeringen om det gäller större överenskommelser.

Göran,  13 november 2009 kl. 13:07  

Enkla Svensson!

75 000 kronor för rätten att under 3 månader plantera på 1,5 kvm i en park i en annan kommun är mycket pengar. Dessutom strider det sannolikt mot kommunalagen för alla kommuner utom Solna då det knappast kan anses vara till de egna invånarnas gagn.

Om samtliga 290 kommuner hade nappat på detta skulle Hovet få ett nätt litet tillskott på närmare 22 mkr. Ställ det i relation till ovan nämnda 57 mkr i årligt apanage.

Vad gäller flyktingmottagningen betalas den av staten och i kommuner som Lidingö med ett mycket bra mottagande där nästan alla får jobb inom introduktionsperioden är flyktingarna dessutom en ekonomisk "vinst".

och även om de inte vore det, var är din medmänsklighet?

Anonym,  13 november 2009 kl. 17:33  

Oavsett om det är staten eller kommunen som betalar så är det skattepengar som finansierar flyktingpolitiken. Medmänsklighet kan visas på många sätt, tex att hjälpa folk på plats. Men så får man väl inte tycka! Sverige har tagit emot för många tom. M har också ansvar för misslyckandet, inte bara sossarna.

Göran,  13 november 2009 kl. 17:46  

Anonym!

Tror du att vi svenskar är gratis? Innan en "riktig" svensk blir en produktiv medlem av samhället har han eller hon kostat skattebetalarna miljoner i form av föräldraföräkring, barnomsorg, grundskola, gymnasium samt i många fall även högskola.

Jämför den kostnaden med en vuxen invandrare som på några år börjar jobba och bidra till samhället.

Anonym,  13 november 2009 kl. 17:53  

Aj en klassiker här! Nu ska alltså landets egen befolkning ses som en kostnad?? Så har väl alla länder.

MEN flyktingmottagningen kostar, arbetslösheten är mycket större bland flyktingar. OM det får jobb, OM de bidrar m.m. heter det. Faktum är att politiken är dyr och dålig för alla, det vore bättre att utveckla deras hemländer istället. Så får man väl inte säga??

Tom staten ,gå in på regeringens hemsida!! Där finns i alla fall en del och där talas det om nettokostnad(om inlägget fått vara kvar). Och jag menar att jag hellre satsar på våra egna först. Det gör andra länder också. Sluta upp med flummet, oavsett om Du är sosse eller en nymoderat gröngöling!!

Göran,  13 november 2009 kl. 18:01  

Nej, den egna befolkningen ska inte ses som en kostnad och det var inte hellar vad jag skrev. Däremot har samhället kostnader för människor innan de befinner sig i yrkesverksam ålder, men det tycks du vilja förtränga.

Om du vill lyfta fram att invandarare kostar, så måste du i rimlighetens namn också erkänna de kostnader som följer med en infödd svensk. Annars haltar jämförelsen.

Däremot kostar arbetslöshet pengar, oavsett om det drabbar en invandrare eller en svensk. Sant är att fler invandrare är arbetslösa, men då är det det problemet man ska lösa och det tycker jag nog att regeringen med sin jobbpolitik försöker göra.

Anonym,  13 november 2009 kl. 18:03  

Ok förstår hur du menar.
MEN jag vill inte ha hit fler nu.
Det får inte sägas, men politiken är misslyckad. Och jobb?? Ja det har ju tom svenskar svårt att få idag. Ändå skall det in fler. Tur man snart trillar av pinn pga ålder.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP