2009-11-05

Ingen kris hos oppositionen

När man läser Socialdemokraternas budgetförslag är det svårt att tro att det är någon kris i landet. I stort sett alla verksamheter får ökade anslag, alltifrån mer bidrag till studieförbunden och en ny tjänst som kommunekolog.till pengar för ett nytt badhus (äventyrsbad?)

Så agerar ett parti som aldrig har problem med att spendera andras pengar.

Men hur finansierar man då dessa excesser som tillsammans uppgår till närmare 42 mkr? Jo, 24 mkr tar man av det förväntade överskottet från 2009. Att nämnderna lär behöva dessa pengar för att möta krisens effekter tycks Socialdemokraterna inte ens reflektera över, istället bränner pengarna i fickan och ska genast förbrukas på nya politiska ambitioner.

Dessutom strider förfarandet mot kommunallagens regler om balanskrav, men varför bry sig om lagboken när man vill åstadkomma politiska resultat?

Samma kreativa bokföring vill Vänsterpartiet använda sig av, men höjer dessutom skatten med 20 öre (grattis alla låginkomsttagare) för att finansiera sina extra 47,5 mkr som man vill spendera mitt i krisen. Till skillnad från Socialdemokraterna klarar sig dock från att bryta mot lagen med ett minimalt överskott om 340 tkr tack vare sin skattehöjning. Inte mycket till marginal om något skulle hända, men formellt på rätt sida om den magiska gränsen för det tillåtna.

Det märks att valet närmar sig för även Centerpartiet som i våras ställde upp på budgetdirektiven tycks nu ha glömt allt vad ansvar och sparsamhet betyder. Man fläskar således på majoritetens budgetförslag med en extra 20 mkr och struntar helt i det finansiella mål om 1 % överskott (som reserv för oförutsedda utgifter och delfinansiering av investeringar) som man yrkade bifall till så sent som i juni.

Vad Lidingöpartiet och Miljöpartiet vill vet vi inte. De har nämligen inte lämnat in några budgetförslag.

Tur att det finns en majoritet med moderater, folkpartister och kristdemokrater som faktiskt klarar av att ta ansvar i svåra tider, som kan göra rimliga prioriteringar och som varken behöver höja skatten, bryta mot kommunallagen eller rasera välfärdens kärna.

6 kommentar(er):

Jonas Lundgren 8 november 2009 kl. 21:08  

Vänsterpartiet föreslår en skattehöjning som är relativt låg. Anledningen till att skattehöjningen föreslås är för att kunna satsa på ungdomars tillvaro och vardag. Vi vill stärka Musikskolan som inte har någon egen lokal idag, vi vill sattsa på en höjning av kvaliteten på skolmaten och vi vill sattsa på kvinnojouren.

Om normala människor hade fått sin tusenlapp mer i plånboken hade detta varit ett ännu mindre problem. Dock har moderaterna svikit det löftet och tusenlappen är obefintlig för de som tjänar minst.

Vi tar ansvar genom att våga sattsa oss ur krisen och vi vill sattsa på ungdomarna, Lidingös framtid. Idag finns ingen sådan framtid alls. Speciellt inte när det förekommer diskussioner om att sälja ut mer än hälften av Lidingös allmännyttiga hyresrätter i Lidingöhem. Vi är ledsna att vi måste höja skatten, men det skulle vi ha sluppit om vi hade haft en ordentlig kommunal omsorg om ungdommar i Lidingö. Den är tyvärr i det närmaste obefintlig idag. Men detta hör inte majoriteten eftersom de befinner i någon annan verklighet som bara inkluderar höginkomsttagare, i bästa fall även deras barn men inte mer än så.

/Jonas Lundgren
Kultur- och ungdomspolitisk talesman
Vänsterpartiet Lidingö

Paul Lindquist 9 november 2009 kl. 15:01  

Men Jonas, eftersom vanliga människor faktiskt har fått den där tusenlappen och mer därtill i skattesänlning per månad så borde du ju vara nöjd.

Den som tjänar 19 000:-/månad har genom jobbskatteavdragen fått sin skatt sänkt med 1 392:-/månad. Det motsvarar en skattesänkning på 25 %

Bor man dessutom på Lidingö har kommunalskatten sänkts med ytterligare en hundralapp per månad.

Moderaterna sänker skatten för låg- och medelinkomsttagare och ger människor större möjlighet att leva på sin egen lön. Vänsterpartiet väljer att göra precis tvärtom.

// Paul

PS Vill du räkna ut hur mycket din egen skatt har sänkts, gå till http://jobbskatteavdrag.se/

Jonas Lundgren 9 november 2009 kl. 17:23  

Hej Paul

Visst är skatten sänkt, men andra avgifter för vanliga människor har ju uppenbarligen höjts som kompensation. Vad sägs om fackliga avgifter tillexempel?

Dock är det väl naturligt att Moderaterna inte vill att folk ska vara med i facket eftersom det värnar om de anställdas intressen och Moderaterna om storföretagarna.

Dessutom är det ju så att skatten höjts för pensionärer och studenterna ser ingen skillnad alls i sin tillvaro, förutom förslaget på ett sänkt studiestöd på 73:- /månad.

Mvh
/Jonas Lundgren
Kultur- och ungdomspolitisk talesman
Vänsterpartiet Lidingö

Anonym,  9 november 2009 kl. 17:34  

Jonas, på vilket sätt har skatten höjts för pensionärer?

Jonas Lundgren 9 november 2009 kl. 18:02  

Hej igen

Anonym: En pensionär som erhåller en pension på 12000 kronor per månad har fått en skattehöjning med 360:-.

Mvh
/Jonas Lundgren
Talesperson i
Kultur- och ungdomsfrågor
Vänsterpartiet Lidingö

Paul Lindquist 10 november 2009 kl. 12:54  

Jonas!

Hur räknar du nu egentligen?

En pensionär som inte arbetar får förvisso inget jobbskatteavdrag, men väl nytta av de höjda grundavdragen.

Ett första grundavdrag är genomfört, steg 2 införs 2010. För en pensionär boendes på Lidingö med 12 000:-/månad i pension ger de båda grundavdragen en skattesänkning om 210:-/ månad eller 2 520:-/år.

Lägg därtill sänkningen av kommunalskatten som vi har genomfört så har skatten för ovan nämnda pensionär sänkts med ytterligare 60:-/månad.

Så sammanlagt har vi alltså sänkt skatten med 270:-/månad, motsvarande 3 250:-/år för en pensionär med 12 000:-/ månad i pension.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP