2008-12-07

Alliansens bästa valarbetare

Efter många turer och utan nämnvärd övertygelse meddelade s, v och mp idag att de nu har enats om att de vill bilda regering ihop.

Vilken politik som ska bedrivas verkar inte så viktigt, bara att man vill ha makten. I ett gemensamt pressmeddelande skriver man t.o.m. att "tre partier inte behöver vara överens" bara att man är "fast beslutna att göra den moderatstyrda regeringen till huvudmotståndare".

För Mona Sahlin är detta som att gå ur askan i elden. Eller som folkpartiledaren, Jan Björklund, uttryckte det så träffande: Lars Ohly blir alliansens bästa valarbetare.

Med vänsterpartiet som koalitionspartner kommer socialdemokraterna att skrämma bort de så viktiga mittenväljarna utan vars stöd inget block idag kan vinna eller behålla regeringsmakten. Bara tanken på kommunisten Lars Ohly på en viktig ministerpost torde dessutom inte bara oroa mittenväljarna utan även mången gråsosse.

Källor: Aftonbladet Aftonbladet2 Aftonbladet3 SvD SvD2 Ledarbloggen DN DN2 DN3 DN4 DN5 DN6

Ledarkommentarer: Aftonbladet SvD SvD2 DN

3 kommentar(er):

Anonym,  7 december 2008 20:59  

Är det inte så att sverige är en enpartistat med 7 olika varianter av socialdemokrati. Dessutom är ju Kommunisterna näst tredje största "partiet"

Anonym,  8 december 2008 17:16  

Anonym

Varifrån har du fått den konsperationstorin?

/Jonas Lundgren
Vänsterskribent och krönikör
Vänsterpartiet Lidingö
styrelseledamot Ung Vänster Östermalm-Lidingö-Vaxholm
ledamot av Elevfacliga Utskottet
Ung Vänster Storstockholm

Anonym,  8 december 2008 17:59  

Jag tror knappast att riskerna är så stora för Socialdemokraterna. Min uppfattning är att mitten i den svenska opinionen ligger till vänster om mitten bland svenska partier - se till exempel undersökningen refererad av ab-artikeln jag länkar till.

Snarare är det en fördel. Man markerar tydligt att man är ett vänsteralternativ, samtidigt som man binder upp (v) och (mp) till realistiska lösningar i viktiga frågor. Det sägs ofta att (s) måste gå mot mitten för att kunna vinna i nästa val. Om det är mitten i opinionen som avses vore det en rörelse mot vänster.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP