2008-12-09

Obamas senatsplats till salu

Tidigt i morse grep FBI Illinois demokratiske guvernör Rod Blagojevich och hans stabschef, John Harris. Samtidigt meddelar åklagarmyndigheten att de båda åtalas för att ha försökt sälja Barack Obamas senatsplats.

Att detta kan hända i världens äldsta demokrati beror på att man inte håller fyllnadsval direkt när en senatsplats blir ledig, utan delstatens guvernör (utom i Arizona) bestämmer själv vem som ska fylla platsen.

Om de blir fällda är det frågan är om inte detta är den största politiska skandalen i USA:s historia sedan Watergate, långt värre än Bill Clintons privata mark- och kvinnoaffärer. Även om Obama själv knappast har något med saken att göra riskerar hans anseende ändå att svärtas ner eftersom den åtalade guvernören också är demokrat och det gäller den senatsplats Obama nu lämnar efter sig nu när han tillträder som president. Varje artikel som skrivs om saken kommer ju onekligen att nämna hans namn.

PS Det smått ironiska i historien är att Blagojevich valdes till guvernör efter att ha lovat att städa upp efter sin företrädare, republikanen George Ryan, som för närvarande avtjänar ett sexårigt straff efter att ha tagit emot mutor av människor som ville ha körkort.

Källor: SvD DN

3 kommentar(er):

Anonym,  9 december 2008 22:38  

Kan jag fa fresta med ett annat perspektiv?

http://therealnews.com/t/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=2609

Anonym,  10 december 2008 02:21  

Inte bara i Arizona , utan även i Alaska. Garanterat att Obama är inblandad , dom har känt varandra länge , och det är ju chicago.

Anonym,  10 december 2008 02:37  

vågar man drista sig till att tro att detta skulle få större genomslag mediamässigt om det hade varit republikaner inblandade? / gustaf horn

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP