2008-12-17

Antalet alkoholkontroller halveras

Polisen älskar enkla, kvantifierbara, mål. Uppfyller man dem är man duktig, men inte nödvändigtvis minskar brottsligheten för det.

Ett sådant mål är kravet på att polisen i Stockholms län ska genomföra närmare en halv miljon alkoholkontroller på bilförare. Det har resulterat att polisen i stor utsträckning har ställt sig på väl trafikerade vägar under kontorstid för att så enkelt som möjligt fylla kvoten.

Vardagar klockan 9-12 är risken för rattfylleriolyckor som allra minst, men det är då polisen gör flest alkoholkontroller. Detta framgår av en undersökning av polisens egna forskare som Vägverket har finansierat.

Någon motsvarande ökning av antalet stoppade rattfyllerister har däremot inte det ökade antalet alkoholkontroller lett till. Därför tog vi i polisstyrelsen för Stockholms län idag det unika beslutet att trots krav från Rikspolisstyrelsen, halverat målet till lite drygt 200 000 alkoholkontroller under 2009.

Därmed hoppas vi att polisen i större utsträckning ska jaga rattfylleristerna på de tider och platser de huvudsakligen befinner sig på.

Källor: Ekot DN SvD DN2

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP