2008-12-01

Stående demonstration i Salem

Inför förra årets sammandrabbningar mellan nazister och vänsterextremister i Salem gav polisstyrelsen uttryck för åsikten att man borde pröva att enbart tillåta stående demonstrationer för att undvika slagsmål och skadegörelse.

Polisledningen och en del andra debattörer menade då att det skulle strida mot grundlagen att ha en sådan begränsning av demonstrationsfriheten (trots att det tillämpats i vissa fall tidigare, bl a i Stockholms innerstad).

Nu har emellertid polisledningen ändrat sig och beviljar endast en stående demonstration för vänsterextremisterna inför årets sammandrabbning nu på lördag. Däremot får nazisterna av någon anledning marschera även i år.

I ett pressmeddelande säger min kollega Lennart Kalderén från Salems kommun följande:

- Vi har arbetat hårt för att rättssamhället ska reagera och sätta någon form av begränsningar mot det som urartat till organiserade upplopp. Det framgår tydligt av beslutet att polisen har lyssnat på invånarna i Salems kommun. Det uppskattar vi.

- Vi hade gärna sett att polisen även begränsat Salemfondens manifestation, eftersom den är ursprunget till den oro som Salem upplever den här dagen.

Sista ordet är emellertid inte sagt utan polisens beslut kan komma att överklagas. Jag hoppas i så fall att domstolarna är lika kloka och visar att den grundlagsskyddade demonstrationsfriheten måste gå att förena med Salemsbornas lika självklara rätt att få röra sig fritt i sin egen kommun.

10 kommentar(er):

Anonym,  6 december 2008 12:06  

Jag ogillar lika mycket som de flesta den här demonstrationen. Men jag anser att man måste vara konsekvent, det går inte att hoppa fram och tillbaka, vissa får demonstrera andra inte.
Det finns minst lika många obehagliga vänsterdemonstrationer som i så fall borde stoppas...!
Det klokaste vore väl om man kunde skilja grupperna åt, och försöka begränsa antal och hålla dem på en plats, så att man slipper denna vandring genom Salem.

Då ökar allas trygghet och säkerhet, samtidigt som även nazister får utnyttja den grundlagsskyddade rätten att få demonstrera. Självfallet är det en svår balans, men jag tror det är farligt att börja sålla ut att vissa får demonstrera, andra inte.

Paul Lindquist 6 december 2008 19:12  

Det är just det som gäller. Demonstrationsfriheten är lika för alla, oavsett åsikt. Däremot är inte skadegörelse och upplopp tillåtna. Då måste polisen ingripa, vilket den har fått göra under dagen mot vänsterextremisterna.

Så här långt har det inte rapporterats om några polisingripanden mot nationalsocialisterna vars demonstration pågåpr i skrivande stund.

Anonym,  7 december 2008 20:43  

Hej Paul

Jag vill bara påpeka att Nätverket mot Rasism är de som har drabbats av inskränkningar i grundlagen här, det är NMR som inte får gå den marschväg de sökt tillstånd för, till förmån för fascsistiska åsiktsyttringar, inte tvärt om. Det är inte nationalsocialisternas yttrandefrihet som inskränkts. NMR:s demonstrationstillstånd byttes ut mot ett manifestationstillstånd medan Salemfonden får sprida sin smuttsiga propaganda över Salem.

Jag vill påpeka att jag naturligtvis också tar avstånd från de sammandrabbningar som sker mellan de bägge meningsmotståndarna. Vandalisering av privat eller allmän egendom är aldrig acceptabelt.

Mvh
/Jonas Lundgren
Vänsterskribent och krönikör
Luddigt och Logiskt i Politiken
Vänsterpartiet Lidingö
Styreleledamot Ung Vänster Östermalm-Lidingö-Vaxholm
Ledamot av Elevfackliga Utskottet Ung Vänster Storstockholm

Anonym,  7 december 2008 21:13  

Att man får demonstrera i Sverige trots att man inte har PK åsikter, är väl ändå ett tecken på att det finns hopp för landet.

Anonym,  7 december 2008 22:04  

Hej igen

Anonym, yttrandefrihetsgrundlagen syftar till just det. Sen så är det ju helt klart en konstig idé att Nätverket mot Rasism inte fick demonstrera (gå) utan var tvugna att manifestera (stå still) för att inte störa nazisterna.

Mvh
/Jonas Lundgren
Vänsterskribent och krönikör
Luddigt och Logiskt i Politiken
Vänsterpartiet Lidingö
Styreleledamot Ung Vänster Östermalm-Lidingö-Vaxholm
Ledamot av Elevfackliga Utskottet Ung Vänster Storstockholm

Paul Lindquist 7 december 2008 23:46  

Jonas!

Det är inte alls konstigt eftersom vänsterextremisterna upprepade gånger har ägnat sig åt våld och skadegörelse, så även i år.

Medan nationalsocialisterna är smarta nog att hålla sig i skinnet får de möjlighet att demonstrera fritt (och ja, demokrati handlar faktiskt om att låta även den som har förhatliga åsikter att uttrycka dem) utan ingrepp från polisen medan ni på vänsterkanten är korkade nog att hela tiden ta till odemokratiska metoder.

Inte nog med att polisen då fullt lagligt begränsar er rörelsefrihet, ni får heller inget stöd från vanliga människor som ogillar nationalsocialister och rasister lika mycket som odemokratiska vänsterelement

Anonym,  8 december 2008 17:28  

Hej igen Paul

Jag vill upplysa dig, som uppenbarligan har fått mer om bakfoten än vad jag trode var möjligt för en person med förtroendeuppdrag, att jag alltså inte är medlem i någon av de organisationer som du kallar förhatliga vänsterextremister. Jag är medlem i Vänsterpartiet och Ung Vänster. Om du hade årkat ta reda på det, så är det också så att Vänsterpartiet/Förbundet Ung Vänster tillsammans med LO, SSU och Socialdemokraterna arrangerade en fredlig demonstration inne i Stockholm city. Vad som har hänt i Salem kan du alltså inte anklaga varken mig eller någon annan från någon av ovanstående organisationer för. Å andra sidan verkar din deffenition av "vänsterextremister" gå någon stans bakom Centerpartiet, alltså är den ganska vag och du utnyttjar en term som du inte kan definiera på ett klart och tydligt sätt. För du påstår väl knappast att de antal procent av Svenska folket som röstar på Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna är "vänsterextremister"?

Vidare så hävdar du, ännu en gång av uppenbar okunnighet, att dessa "vänsterextremister" skulle stå för det mesta av det våld som förekommer i Salem, och utöver det kanske i landet? Jag vill därför påminna dig om att ett antal av de demonstranter som marscherade på Salems gator är skylldiga till försök till mordbrand på en barnfamilj så sent som för en vecka sedan, de har för bara några dagar sedan, med våld angripit en flygbladsutdelning för NMR:s räkning, de attackerad Ung Vänster Östermalm-Lidingö-Vaxholms internationella helg i januari i år, år 2007 attackerades och misshandlases Ung Vänstermedlemmar på en antirasistisk konsert på Tuben i Farsta. Detta kallar jag våld. Vad huliganer som tyvärr kallar sig vänster, håller på med i Salem, kan jag inte svara för. Men för detta kan jag svara. Och kom aldrig och påstå att vi inte drabbas av det nazistiska våldet, eller att det skulle vara vårt fel att vi gör det. Anledningen till att nationalsocialisterna inte attackerar borgerliga partier är att ni inte är intresserade av att säga emot dem.

/Jonas Lundgren
Vänsterskribent och krönikör
Vänsterpartiet Lidingö
styrelseledamot Ung Vänster Östermalm-Lidingö-Vaxholm
ledamot av Elevfacliga Utskottet
Ung Vänster Storstockholm

Paul Lindquist 9 december 2008 00:02  

Jonas!

För att vara en ung gymnasiestudent har du en ganska hög svansföring. Men om du läser vad jag skriver lite nogrannare så ser du att jag inte har kommenterat demonstrationen i Stockholm utan motdemonstrationen i Salem.

Inte heller har jag påstått att du är medlem i någon av de organisationer som demonstrerade i Salem, att vänsterextremister svarar för det mesta av våldet runt om i landet eller att socialdemokraterna är vänsterextremister.

Om man ska beskriva vänsterpartiet som extremistiskt eller ej är däremot en intressant fråga. Med en partiledare som tills alldeles nyligen kallade sig kommunist och där man för bara några år sedan ansåg att väpnad kamp kunde legitimeras även i en demokrati som den svenska befinner sig vänsterpartiet definitivt i gränslandet.

Men helt klart genomgick vänsterpartiet under Gudrun Schymans tid en omvandling för att bli ett mer rumsrent, demokratiskt parti, ungefär samma resa som sverigedemokraterna försöker göra nu.

PS Får ni på "skrivarlinjen" inte lära er elementära skrivregler?
- årka stavas med o
- någon stans är ett ord
- deffenition stavas definition
- partinamn skrivs med liten bokstav i löpande text
- misshandlases stavas misshandlades
- Elevfacliga stavas med k
- skylldiga stavas med bara ett l DS

Anonym,  9 december 2008 15:29  

Hej Paul

Att anse att man kan förminska någon eller sätta sig på en annan person genom att säga saker som att den man tilltalar är en gymnasieelev med hög svansföring är i högsta grad oproffesionellt och för att komma från ett kommunalråd är det rent ut sagt löjligt. Att dessutom angripa en gymnasielinje är bara osakligt och dumt, min gymnasiala verksamhet har ingenting med det vi diskuterar att göra, så har heller inte mitt språkbruk. Dina rättelser är ett sätt att vinna billiga retoriska poäng som är ganska patetiskt.

"ni på vänsterkanten är korkade nog att hela tiden ta till odemokratiska metoder", om detta, som du skrev i ditt tidigare inlägg inte är att beskylla mig för att vara "vänsterextremist så skulle jag vilja att du preciserar vad du menar med "ni". Ni är ett ord som används om ett flertal personer och när det uttalas mot en person så kan man förutsätta att denna ingår i begreppet "ni".

Om man resonerar ur det historiska perspektiv som du gör vad gäller Vänsterpartiet så bör samma regler gälla för Moderaterna, inte sant? 1919 röstade ni nej till rösträtt för kvinnor, 1921 röstade ni mot avskaffandet av dödsstraff, under 1960talet tog ni avstånd från sanktioner mot apartaidregimen i Sydafrika och var emot stöd till ANC, 1999 röstade ni emot att homosexuellas fri och rättigheter som alla andra i EU-länderna i en omröstning i EU-parlamentet. Likväl skulle jag aldrig påstå att Moderata Samlingspartiet är ett odemokratiskt parti.

/Jonas Lundgren
Vänsterskribent och krönikör
Vänsterpartiet Lidingö
styrelseledamot Ung Vänster Östermalm-Lidingö-Vaxholm
ledamot av Elevfacliga Utskottet
Ung Vänster Storstockholm

Anonym,  9 december 2008 15:37  

/Jonas Lundgren
Vänsterskribent och krönikör
Vänsterpartiet Lidingö
styrelseledamot Ung Vänster Östermalm-Lidingö-Vaxholm
ledamot av Elevfackliga Utskottet
Ung Vänster Storstockholm

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP