2009-04-04

Alliansen störst, moderaterna likaså

Det tog 30 månader, men har Alliansen för första gången sedan valet 2006 åter tagit ledningen i en oinionsundersökning. Så sent som januari förra året ledde oppositionen med 19 % och statsvetare kallade försprånget för ointagligt. Nu leder istället Alliansregeringen med knappt 5 %.

Scenförändringen kan helt förklaras av ett jättelyft för moderaterna med nio procentenheter och ett nästan lika stort ras för socialdemokraterna. Moderaterna är nu Sveriges största parti enligt Demoskop med 35,5 % mot socialdemokraternas 30,9 %.

Opinionsundersökningens resultat är ett mycket gott betyg till framförallt statsminister Fredrik Reinfeldts och finansminister Anders Borgs krishantering. Samtidigt har socialdemokraterna själva hjälpt till genom Mona Sahlins bristande ledarskap (Göran Perssons omdöme om henne i Fichtelius-intervjuerna kanske inte var helt fel) och nu senast Wanja Lundby-Wedins hyckleri kring löner och bonusar.

Det stundande Europaparlamentsvalet blir nu extra spännande. Skulle moderaterna även i ett riktigt val bli större än socialdemokraterna har en nästan sekellång dominans i svensk politik brutits.

Källor: Expressen Expressen Expressen DN SvD
Läs även: Aftonbladet Expressen SvD SvD Newsmill

2 kommentar(er):

Anonym,  4 april 2009 kl. 14:11  

VARNING! LO-toppen börjar bli deperat nu, när de ser sin plats i smöret och sina sinekurer och förmåner hotade. Det har Wanja visat genom att försöka tysta Aftonbladet kritiska skribenter. Hon kommer inte att tveka att använda sitt inflytande för att begagna sin styrelsepost i AMF för att öva påtryckningar på kritiskt försäkringstagare i AMF; dem har hon ekonomisk hållhake på. Sådan är uppkomlingsmentaliteten! Det gäller att vara vaken och passa tåget. Man gör i eget intresse MYCKET klokt att lämna AMF till förmån för ett annat försäkringsbolag. Dessa sovjetmänniskor utgör en samhällsfara! Det kan inga pussar i världen dölja. Pass upp, alltså!

- Peter Ingestad

Grottolle 4 april 2009 kl. 15:25  

Lär er räkna!!

42,8 för alliansen (M + FP, övriga räknas inte då de får under 4%)
45,2 för vänstern (V + MP + S)

Ska Sd räknas in till Alliansen?

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP