2009-04-14

Från danegeld till skorstensskatt

Sverige ligger ju som bekant i topp bland världens länder när det gäller att beskatta sina invånare. Och det visar sig att det höga skandinaviska skattetrycket har gamla anor. Redan på 1000-talet infördes en skatt som kallades Danegeld från tiden när vikingarna härjade i England. Konceptet var enkelt - betala skatten så beskyddade vikingarna dig, från sig själva.

Vikingarna var således inte bara föregångare till Skatteverket, de har uppenbarligen även inspirerat den italienska maffian liksom motorcykelgäng som Hells Angels och Bandidos.

Men det var inte bara vikingarna som var kreativa när det gällde att beskatta människor. Här följer några historiska exempel hämtade från Dagens Industri:

Skäggskatt
Den ryske tsaren Peter den store hatade ansiktshår så mycket att undersåtarna helt enkelt fick betala skatt för deras skäggväxt. Att beskatta beteenden övereheten ogillar är således inget nytt påfund.

Knarklangningsskatt
Det amerikanska skatteverket kräver att knarklangare måste redovisa sina inkomster från illegal droghandel. Kan man inte bekämpa brottsligheten, kan man i vart fall beskatta den.

Frihetsskatten
På romartiden fick en befriad slav betala upp till 10 procent av sitt gamla inköpspris i skatt till den romerska republiken för att slippa vara livegen.

Jag-håller-inte-med skatten
Oliver Cromwell, ledare för parlamentet under det brittiska inbördeskriget, beskattade kvarvarande rojalister i det engelska riket. En skatt som sedan gick till en milis vars uppdrag var att förfölja och trakassera just det, rojalister. Låter ungefär som löntagarfonderna vars syfte var att socialisera näringslivet med deras egna vinster.

Existensskatten
I England införde man på 1300-talet en en skatt som baserades på det faktum att skattebetalaren överhuvudtaget var vid liv och andades. Det kanske vore något för Al Gore & Co. Tänk på all koldioxid vi andas ut varje sekund.

Utlänningsskatten
I Kanada beskattade man mellan 1885 och 1923 kinesiska immigranter ifall de ville bo i landet. När skatten togs bort gjordes inte det pga. av plötsliga samveteskval utan för att man istället förbjöd all kinesisk immigration. En politik helt i Sverigedemokraternas anda.

Skorstensskatten
Den engelska skorstensskatten var lagstadgad ända fram till 1684 då en brand förstörde 20 hus och dödade fyra människor på grund av att en bagare försökt leda över röken från sin eldstad till grannhusets skorsten.

Överhetens förmåga att beskatta sina invånare lär aldrig sina, de byter bara skepnad genom århundranden. Idag har vi t ex stämpelskatt, trängselskatt, skatt på skatt (moms på drivmedelsskatt) och tv-licens (som snart även kommer att omfatta mobiltelefoner och datorer).

Och glöm för all del inte bort Gudrun Schymans förslag om en särskild mansskatt. Som man får jag vara tacksam över att hon inte styr landet.

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP