2009-04-05

Undermålig kri(s)hantering

Det är lätt att förstå om Sahlin och Baylan satte morgonkaffet i vrångstrupen när gårdagens Demoskopsiffror presenterades. Men framgångsrikt ledarskap kräver att man inte drabbas av panik utan analyserar först och agerar sen.

Den insikten tycks dock inte finnas i den socialdemokratiska ledningen som låter Wanja Lundby-Wedin ensam klä skott för hela det socialdemokratiska raset. Det är en bekväm förklaring, men ack så felaktig.

Som jag skrev i gårdagens inlägg har nog LO-ledarens hyckleri kring löner och bonusar förvisso bidragit till den senaste tidens opinionsmässiga rutchkana för socialdemokraterna, men väljarna är faktiskt inte dumma.

Partiledare är Mona Sahlin, och även om Lundby-Wedin sitter med i verkställande utskottet är det inte hon som utformar politiken eller företräder partiet utåt. Socialdemokraternas problem sitter betydligt djupare än så. Alltifrån avsaknad av en trovärdig krispolitik till turerna med miljöpartiet och vänsterpartiet när det rödgröna samarbetet skulle etableras.

AMF-pensioner eller inte, Mona Sahlins eget bristande ledarskap och socialdemokraternas oförmåga att ompröva sin politik efter 2002-års förlustval har skapat en enorm uppförsbacke för partiet. Det räcker helt enkelt inte längre att bara kritisera regeringens politik. Nu kräver både journalister och väljare att socialdemokraterna redovisar ett trovärdigt alternativ, och där blir man svaret skyldig.

Källor: Expressen Expressen Expressen Expressen Aftonbladet Aftonbladet SvD DN DN
Andra bloggares analyser: MinaModerataKarameller Åsa Westlund Leif Gripestam Dick Erixon Andreas Krohn

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP