2009-04-06

Ge ett tydligt besked, Schlingmann

Det började med att Per Schlingmann missade öppet mål. Inbjuden tillsammans med Nalin Pekgul (s) för att prata om den senaste, för socialdemokraterna så katastofala, opinionsundersökning i Gomorron Sverige, lyckades han med konststycket att själv hamna i försvarsställning.

Jag kan förstå att Schlingmann vill vara ödmjuk inför framgången. Siffrorna talar för sig själva, men som alltid i politiken kan det svänga snabbt och då får man lätt igen om man varit för stöddig.

Men för den sakens skulle behöver man ju inte hamna i underläge över en hypotetisk diskussion om Sverigedemokraternas eventuella framtida roll.

Så mycket bättre gick det inte när Schlingmann en timme senare satt i P1-morgons studio ihop med Lars Ohly. Ohly var som vänsterpartister alltid är - kategorisk, medan lyssnarna lätt kunde få intrycket att Schlingmann inte ville svara på frågan.

Det var så onödigt, för den moderata strategin är i grunden helt riktig. Det går inte nu att utesluta att Sverigedemokraterna kan komma att spela en roll i rikspolitiken efter valet 2010. Det visar, om inte annat, såväl Demoskops som Skops senaste undersökningar där Sverigedemokraterna får en vågmästarroll.

Ställd inför frågan borde Per Schlingmann, som Ann-Charlotte Marteus skriver i Expressen, klart och tydligt sagt att ”Vi kan inte hindra att sd röstar ja till våra förslag, alltså att de i princip stöder Alliansen. Men vi kommer inte att kohandla.”

Därefter skulle han ha vänt sig till Pekgul respektive Ohly och frågat om de skulle fälla en Alliansregering som var större än den rödgröna koalitionen, men som saknar egen majoritet? Om svaret är nej är Sverigedemokraterna neutraliserade. Om svaret istället är ja är det vänsterpartierna som drar nytta av Sverigedemokraternas framgångar och de själva som bär ansvaret.

För övrigt borde socialdemokraterna, som själva under årtioncden varit beroende av ett kommunistiskt parti, inte ha så hög svansföring i denna fråga. Och det vore ju inte fel om en eller annan journalist tog upp den frågan.

2 kommentar(er):

Jonas Lundgren 7 april 2009 17:44  

Hej Paul

jag undrar bara vad du lägger i begreppet "kategorisk"? Jag blev lite nyfiken eftersom du tydligen anser att jag och mina partikamrater alltid är det?

Besök våran nya hemsida förresten, den är jättefin!
www.vansterpartiet.se/lidingo

Mvh
/Jonas Lundgren
Styrelseledamot
Vänsterpartiet Lidingö

Jonas Lundgren 12 april 2009 14:31  

Hej Paul

Jag är fortfarande intresserad av vad du menar och hoppas på ett svar.

Hoppas du haft en bra Påskhelg
Mvh
/Jonas Lundgren
Styrelseledamot
Vänsterpartiet Lidingö

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP