2007-03-17

Fackets rätt kan inte vara obegränsad

I en replik i Svenska Dagbladet försvarar lidingöbon och arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin fackets rätt till konfliktåtgärder. Det är i grunden en klok ståndpunkt. Självfallet måste anställda få strejka för högre lön och bättre arbetsvillkor. Det måste också vara OK för anställda som saknar och vill ha kollektivatvtal att med hjälp av sitt fackförbund vidta konfliktåtgärder för att få ett avtal på plats.

Men fackets rätt kan inte vara obegränsad. Även en arbetsgivare måste få rimliga villkor och anställda som väljer att stå vid sidan om fackföreningsrörelsen måste respekteras.

Därför är det inte rimligt att svensk lag tillåter en fackförening att sätta en arbetsplats i blockad där man saknar medlemmar. Med vilken rätt ska en fackförening få tvinga fram ett avtal mellan två andra parter som inte själva vill ha det?

En anpassning av arbetsmarknadslagstiftningen skulle inte i grunden förändra den "svenska modellen" men visa att man inte till varje pris sätter systemen framför människan.

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP