2007-03-01

Yttrandefriheten inget adelsbrev för journalister

Fick just besked att jag blivit refuserad av Dagens Nyheters debattredaktör. Hade skickat in följande svar på Bertil Torekulls debattartikel, men fick det inte förvånande beskedet att man inte hade något utrymme för detta inlägg:

Yttrandefriheten inget adelsbrev för journalister

Bertil Torekull är inne på ett mycket farligt spår när han ifrågasätter Carl Bildts rätt att kommunicera direkt med människor via sin egen blogg, snarare än att låta sig filtreras av en massmediaelit som redan bestämt sig för att försöka avsätta honom (DN Debatt 28/2).

Tack vare bloggandet har Bildt och många med honom äntligen lyckats bryta det åsiktsoligopol som de stora tidningarnas debattredaktörer länge har kontrollerat.
Detta oroar naturligtvis mäktiga tidningsmakare, men yttrandefriheten är inte något adelsbrev som tilldelats landets journalister utan en rättighet som tillkommer var och en.


För några veckor sedan sa såväl DN Debatt som SvD Brännpunkt nej till en annan debattartikel, den gången om trängselskatten, som jag hade författat tillsammans med två andra kommunalråd (en moderat och en socialdemokrat).

Kanske jag skriver för dåligt eller för ointressant, men DN:s och SvD:s beslut visar bara ytterligare behovet av andra kanaler än de stora tidningarnas debattsidor.

1 kommentar(er):

Anonym,  2 mars 2007 kl. 20:56  

Lägg ut Din trängselskatteartikel här så får vi läsa den.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP