2007-03-06

Klokt förslag om ny tandvårdsförsäkring

Egentligen är det rätt märkligt att Sverige som i alla andra sammanhang har så väl utbyggda trygghetssystem fortfarande saknar ett bra skydd på tandvårdsområdet. Vanligtvis handlar det om att gå och kolla tänderna en gång om året, kanske laga något hål eller rensa bort lite tandsten. Obehaget med själva undersökningen är för de allra flesta av oss större än hålet (haha) det gräver i plånboken.

Själv var jag på mitt årliga besök i förra veckan och gick därifrån 850:- fattigare. Det är ingen orimlig kostnad och jag kan planera för den eftersom den uppkommer varje år.

Däremot kan tandläkarkostnaderna rusa iväg till rena fantasisummor för den som måste genomföra större ingrepp. 50-100 000:- är inget ovanligt i dessa sammanhang. Därför är tandvårdsutredningens förslag om att 50 % av kostnaderna över 3 000:- och 85 % över 15 000:- ersätts av staten mycket bra.

Men den dryga miljard det kostar att subventionera de regelbundna tandläkarbesöken med 300:- vartannat år (600:- för pensionärer och 20-29-åringar), som också finns med i utredningens förslag, kan regeringen använda till något mycket bättre.

1 kommentar(er):

Anonym,  7 mars 2007 18:13  

Bra! Varför sitta och skvätta ut småsummor till människor som oftast inte behöver det? Däremot är det oerhört märkligt att vi än idag inte har något skyddsnät för den som får stora tandproblem. Vad ska den göra som varken har 3-4 månadslöner på banken eller är tillräckligt fattig för att få hjälp av socialen? Ta ett lån? Sälja huset?

Hoppas verkligen att den delen av förslaget blir verklighet, men att någon i regeringen läser din blogg och gör ändringar därefter.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP