2007-03-17

Sluta stympa småpojkar

Varje år stympas enligt Socialstyrelsen omkring 3000 småpojkar i Sverige , avslöjar Svenska Dagbladet. "Bara" en tredjedel av detta sker lagligt. Det är svårt att veta vad som är mest upprörande, att så många pojkar blir stympade varje år eller att det faktiskt är lagligt om det görs av en läkare eller annan "godkänd person".

Nu vill Socialstyrelsen få bukt med de illegala stympningarna genom att landstingen ska ta ett större ansvar. Detta är helt fel väg att gå. På samma sätt som kvinnlig omskärelse är lika med könsstympning är manlig omskärelse det också. Visserligen är effekten på flickor långt värre, men likväl fyller förhuden flera viktiga funktioner för mannen.

Att utan medicinska skäl skära bort en del av kroppen på ett litet barn som inte själv kan säga något om det av religösa eller kulturella motiv borde inte accepteras i Sverige år 2007.

8 kommentar(er):

Biggles 17 mars 2007 22:27  

Du har fullständigt rätt, och som politiker hoppas jag att du engagerar dig i denna fråga, till skillnad från dom flesta andra som verkar strunta i alla barn som plågas runt om i landet. Antagligen är dom rädda för att röra vid ämnet eftersom det involverar religion & kultur, vilket är tabubelagda ämnen för politiskt korrekt peroner. Men barnens rättigheter och välfärd måste gå först! Läs gärna på min blogg om detta ämne om du vill få lite kött på benen.

Anonym,  17 mars 2007 23:50  

Hjälp... så okunniga ni är. Stympning? Det var det dummaste jag hört. I USA där det mer eller mindre är standard att man utför omskärelse oavsett religion, där handlar det om hygien. En man som är omskuren är mycket bättre för kvinnan ur hygien synpunkt. Vet ni hur mycket tvålrester som finns kvar och lagras där under och sen ger kvinnan slidkatarr mm? Tjejerna i USA svimmar inför anblicken av en ej omskuren man ju.

Anonym,  18 mars 2007 11:36  

Anonymous ovan: Hur vanligt är slidkatarr i Sverige då? Det som du säger låter som något som läkarna i USA säger till föräldrarna till ett nyfött barn, för att få in lite extra pengar.

Anonym,  18 mars 2007 14:53  

När man tittar närmare på detta, så finns det inget rationellt argument för könsstympning, någonstans. Däremot är det oetiskt att utföra onödiga ingrepp på barn. Vi motsätter oss ALLA former av könsstympning på flickor, även de som utgör ett lika stort eller mindre ingrepp som manlig dito (t.ex. att sticka med nål). RFSU har formulerat argumenten rätt bra i ett remissvar: http://www.rfsu.se/ds_2000_5.asp

Anonym,  18 mars 2007 22:47  

Detta med hygienen och omskärelse finns inte belagt i vetenskapliga undersökningar. Däremot har det länge ansetts vara ett viktigt sätt att förhindra onani, vilket föreslagits som en viktig orsak till den traditionellt höga frekvensen omskärelse i USA. Det har nyligen kommit några välgjorda vetenskapliga studier från Afrika, där man sett en viss minskning av HIV-smitta hos omskurna, men resultaten är omtvistade och har egentligen bara betydelse för hur vanlig smittan blir i befolkningen: den omskurne har fortfarande 30-50% risk att smittas jämfört med en icke omskuren.
Jag håller därför fullständigt med Paul!

Anonym,  19 mars 2007 12:41  

Man kanske skulle göra ett byte. En motion skulle kunna kombinera legalisering av kosherslakt med förbud mot att omskära minderåriga. Detta skulle kanske klargöra att det inte är ment att irritera judar. Dessutom skulle det via att vi bryr oss mer om barn än om kor.

Att tillåta vuxna och oberoende män att låta omskära sig är däremot liberalt. Tilläggas kan att det finns på webben ett antal aktivister som har gjort det och ångrar sig.

Anonym,  5 januari 2009 20:15  

hej jag e själv omskuren sen födseln & har genom idrott (omklädningsrum)mm tidigt insett att jag är omskuren.det är många som är omedvetna om detta för de sysslar ej med idrott & har heller inga fysiologiska kunskaper.att överhuvudtaget försöka ta efter usa i ngt område överhuvudtaget ä ju fel.när man pratar sex måste man ju utgå från klass & Amerikaner e ju som sagt väärldens rikaste folk.de kan gömma sig bakom en fasad mycket bättre än fattiga muslimska omskurna män från egyptens landsbygd.den som ej ser sambanden vid sexuellt förtryck måste fan va blind & i avsaknad av känslor!

Anonym,  5 januari 2009 20:21  

i usa är silikonpattar väldigt vanligt bland unga tjejer & estetisk kirurgi på olika sätt likaså.att undvika usas kultur ä ju ett tecken på friskhet från svenska statens sida.dessutom ä Amerikanerna generellt mer pryda sexuellt enligt mig än svenskar,bara en sådan sak som att bada topless för tjejer är ju på vissa stränder i usa kontroversiellt medan i sverige är det ingen som rykcer på ögonbrynen ens åt nakna bröst,förutom kanske omskurna invandrarpojkar som är konstant upphetsade pga svårigheter med avslappning/utlösning!

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP